Han ska spela bort Sverige från OS

”Har ett bra matchpsyke”

1 av 6
Robert Kristan.
SPORTBLADET

SOTJI. Mitt under säsongen lämnade Robert Kristan, 30, Mora på grund av psykiska problem.

Nu, fem år senare, ska den slovenska målvakten spela bort Sverige från OS-turneringen:

– Har ett bra matchpsyke och en kvartsfinal mot Sverige tror jag passar honom alldeles utmärkt, säger Leif Boork, som var Kristans tränare i Brynäs.

Det var 2006 och VM i Riga. Leif Boork och Brynäs sportchef Michael Sundlöv var där på målvaktsjakt. När de åkte dit hade de ingen tanke på att de skulle fastna för en 23-årig målvakt från Jesenice.

– Slovensk målvakt till elitserien, det var lite kontroversiellt. Minst sagt, säger Leif Boork.

Men det blev just Robert Kristan som Brynäs skrev kontrakt med.

– Jag minns att jag tittade på honom från sex-sju olika vinklar. Uppifrån, från sidan, nere vid isen, och bakom målet, säger Boork.

Debuterade starkt

Robert Kristan levererade en stark debutsäsong i elitserien men blev ändå bara kvar ett år i Gävle. När han något år senare återvände till Sverige valde han helt oväntat att bryta kontraktet med Mora mitt under pågående säsong på grund av hälsoskäl.

– Jag mår inte bra. Jag har psykiska problem och måste få hjälp med mina besvär, var hans förklaring.

Leif Boork minns Robert Kristan som lite av en udda fågel: 

– Han är en lite speciell personlighet, och det var han redan då, så det tog ett tag innan han kom in i samhället. Men som person uppfattade jag honom som jättebra. En lite blyg och försiktig kille, han var inte så bra på engelska så det var väl lite språkbarriärer.

”Har bra matchpsyke”

Vad fastnade du för hos honom som målvakt?

– Han är en matchmålvakt. Har ett bra matchpsyke, är orädd för de stora uppgifterna och är som bäst i den typen av matcher. Han vågar stå där när det är skarpa lägen.

En kvartsfinal mot Sverige borde passa ganska bra då?

– Tror jag passar honom utmärkt. Han tar det som en fantastisk utmaning. Han ska vi absolut ha respekt för, säger Leif Boork.

ARTIKELN HANDLAR OM