Trots hårda kritiken – ’Bäckis’-kedjan intakt

Mårts: ”Daniel har det svåraste jobbet”

1 av 6 | Foto: Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SOTJI. Pär Mårts ger den kritiserade andrakedjan ytterligare en chans.

Men nu vill Tre Kronors förbundskapten se resultat:

– Vi ger dem förutsättningar och så får de på något vis kugga i, säger Mårts.

Inför kvartsfinalen väljer Pär Mårts att att flytta upp Daniel Alfredsson i förstakedjan, däremot gör han inga förändringar i andrakedjan.

Trots mycket istid har Daniel Sedin, Loui Eriksson och Nicklas Bäckström efter tre matcher fortfarande inte gjort ett enda mål. Redan efter premiärmatchen mot Tjeckien fick de hård kritik av Sportbladet expert Kristian Huselius:

– Vi förväntar oss helt klart mer av dem. Det finns all anledning att vara orolig för den kedjan, sa Huselius.

Vill inte laborera

Efter ytterligare två mållösa matcher trodde många att Pär Mårts skulle göra någon förändring. Efter halva matchen mot Lettland valde Mårts att flytta bort Loui Eriksson till förmån för Marcus Johansson. Men till kvartsfinalen mot Slovenien går han tillbaka till den ursprungliga uppställningen:

– De börjar hitta varandra och jag tycker inte vi ska laborera så mycket. Vi måste lämna över till spelarna att ta hand om det här. De får möjligheter, vi ger dem förutsättningar, och så får de på något vis kugga i.

”Finns möjligheter”

Om Loui Erikssons insats så här långt säger Mårts:

– Det blir kanske inte den utdelning som alla går och tror på. Men jag tycker att han kör i alla fall. Han är en väldigt skicklig hockeyspelare så det finns möjligheter att det kan bli bra.

Bäckström, Sedin och Eriksson har tillsammans bara gjort två NHL-mål under 2014. Daniel Sedin hade en 19 matcher lång måltorka i NHL innan han kom till OS. Nu är han mållös även efter tre OS-matcher:

”Daniel har det svåraste jobbet”

– Daniel har kanske det svåraste jobbet av alla här. Han kommer utan brorsan, som han har spelat med hela livet, och in i något helt nytt. Det innebär säkert jättemycket för honom, men det kan var nyttigt. Får vi det att kugga i och hända saker kan det blir ruskigt bra, för det är en bra spelare, säger Pär Mårts.

ARTIKELN HANDLAR OM