Svenska racingstjärnor i båtkrasch

”Tiondela känns som evigheter”

SPORTBLADET

Team Westerlund Racing utmanade de bästa i världen.I extrem fart och med små marginaler.Det slutade i en våldsam krasch.- Adrenalinet sköt i höjden och pulsen också, säger throttleman Daniel Svensson.

Det svenska laget, med stockholmarna Joakim Kumlin och Daniel Svensson, slogs om andraplatsen i årets andra deltävling i VM-serien i Xcat. I farter på upp emot 200 km/h var kampen hård i vattnen utanför Fujairah i Förenade Arabemiraten. Duellen slutade i en mindre katastrof.

- Vi fick en "ride" i kurvan, säger pilot Joakim Kumlin, som sköter styrningen.

- Vi hamnar i ett stopp vi inte kommer ur och sen flippar vi runt. 

Vattnet vällde in

Den drygt nio meter långa katamaranen hamnade upp och ner. Cockpit vattenfylldes blixtsnabbt och paniken spred sig. Både utanför och i båten.

- Adrenalinet skjuter i höjden när vattnet väller in, säger Svensson, som fick kämpa för att komma i säkerhet.

- Jag hade problem med att lösgöra mig från bältet. Tiondelar känns som evigheter. Jag var nära att ta syrgasen och förbereda mig på att hänga kvar under vattnet.

”Känner oss okej nu”

Samtidigt som svenskarna kämpade för att komma ur båten omringades den av helikopter, räddningsbåtar och dykare. Säkerheten är stor och välorganiserad. Genom räddningsluckan i botten av båten kunde svenskarna räddas och föras till sjukhuset för observation.

- Det var dramatiskt för en stund, men vi känner oss helt okej nu. Värre är det med båten som vi måste lägga mycket tid på fram till nästa race, konstaterar Kumlin.

Riskerna avskräcker inte

Att Team Westerlund Racing ska stå på startlinjen när årets tredje tävling avgörs i Daytona, USA, i april är det ingen tvekan om. Varken det hårda arbetet eller de stora riskerna avskräcker.- Det här är en del av racingen. Vi utsätter oss för det här med vetskapen om att krascher kan inträffa, men det ska inte hindra oss. Vi ska utmana världens bästa redan i nästa tävling igen, avslutar Kumlin bestämt.

FAKTA

Xcat World Series avgörs över tio deltävlingar sprida över hela världen. Efter Daytona väntar nya race i Napoli, Lugano, Stresa, Baku, Ningbo, Hining Dao och final i Dubai. 15 katamaraner gör upp i farter på närmare 220 km/h. Båtarna mäter sju till tio meter och är utrustade med totalt 500 hästkrafter. I cockpit sitter en pilot som styr och en throttleman som sköter gasen. Svenska Team Westerlund Racing slutade sexa i den totala VM-serien 2013. Deltävling 2 ifrån Fujairah sänds i TV4 Sport, måndagen den 24/2 klockan 18.00.

Peter Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM