Efter heta dusterna i NHL – möts igen

Lundqvist och Crosby gör upp om OS-guldet

SPORTBLADET

SOTJI. De har haft många och heta möten.

Nu ställs de mot varandra i en OS-final: Henrik Lundqvist, 31, och Sidney Crosby, 26:

– Jag vet hur bra han har spelat, säger Crosby.

Sidney Crosby rankas av många som världens bästa spelare, Henrik Lundqvist som den bästa målvakten. Så räkna med ett glödhett stjärnmöte i finalen. Lundqvists New York Rangers och Crosbys Pittsburgh Penguins tillhör samma NHL-divison och har genom åren mötts massvis med gånger.

Efter semifinalsegern mot USA frågade Sportbladet Crosby hur det skulle bli med ett nytt möte med Lundqvist:

– Ja, vi stöter på varandra en hel del i vår division. Men internationellt har jag inte sett så mycket av honom, men jag vet hur bra han har spelat, säger Crosby.

”Har ett brett lag”

Men det har långt ifrån varit så artigt och kärvänligt när de två har mötts genom åren. För fyra år sedan hamnade de i en het duell. Lundqvist tyckte att Crosby filmade i samband med en utvisning och åkte fram till Crosby och sa vad han tyckte. Pittsburghs lagkapten svarade med att crosschecka Lundqvist i bröstet. Det var också starten på ett stort slagsmål mellan flera spelare.

Nu möts de igen och den här gången handlar det om en OS-final. Sidney Crosby har inte riktigt imponerat i turneringen och efter fem matcher är han fortfarande mållös.

Kanadas lagkapten är däremot imponerad av vad han sett av Tre Kronor så här långt:

– De har ett väldigt brett lag. Från målvakten och framåt har de spelat som ett lag för att nå hit. Du når inte finalen utan att ha ett bra gruppsamarbete. Det kommer att bli tufft, båda lagen tror definitivt på sin väg hur de ska genomföra finalen, säger Crosby.

”Han är fantastisk”

Och så har Tre Kronor Henrik Lundqvist. Respekten för den svenska stjärnmålvakten är definitivt stor bland de kanadensiska spelarna.

– En fantastisk målvakt. Du behöver två, tre, ibland fyra chanser för att över­lista honom. Vi måste se till att han inte kommer ut för långt och att han inte ser pucken. Samtidigt vet vi ganska väl hur ”Hank” spelar, säger Crosbys radarpartner i Pittsburgh och landslaget Chris Kunitz.

Stjärnduellerna du inte får missa

Sidney Crosby är världens bästa hockey­spelare. Lundqvist är kanske världens ­bästa målvakt. De har mötts ­massvis med gånger i NHL och de vet hur den andre fungerar. En av dem får jubla på söndag – den andre får åka hem med ­silver.

I mars 2012 körde Duncan Keith över Daniel ­Sedin. Fullt och hårt. Sedin blev skadad och missade en månad och Keith blev avstängd i en månad. Nu möts de igen och Keith får monsterminuter för Kanada. Räkna med att Keith kommer smälla på Tre Kronors stjärnforward – igen.

Till vardags är Jonathan Ericsson, Niklas ­Kronwall, Daniel Alfredsson och Gustaf ­Nyquist spelare till Kanadas coach ­Mike ­Babcock.

I morgon är de bittra fiender och den som vinner matchen åker tillbaka till Detroit med ett härligt leende på ­läpparna.

ARTIKELN HANDLAR OM