”Ska köra sönder Kanada”

Svenske scouten om Tre Kronors finalplan: ’Våra spelare är uppfödda med den hockeyn’

SPORTBLADET

SOTJI. Tre Kronor vet hur man tar OS-guld i eftermiddag.

Scouten Rikard Grönborg har planen klar.

– Vi ska köra sönder ­Kanada, säger den färgstarke coachen.

Ska sätta fart Tre Kronor ska försöka utnyttja den stora isen mot Sidney Crosby och de andra kanadensiska spelarna som inte är vana vid ytorna på stor rink.

13.00 släpps pucken i Bolshoy Ice Dome.

Tre Kronor vs Kanada i en match där titeln bäst i världen står på spel.

Kanada är ett av föregångsländerna på att scouta motståndare. Den delen av underrättelseverksamheten har Tre Kronor förbättrat och där har hyllade tränaren Rikard Grönborg haft en stor roll.

Han är präglad av hockeyn i södra Stockholm och har förbättrat sin hockey­utbildning i USA, bland ­annat i Utah. Han uppskattas av spelarna för sin koll och kontroll av det egna laget och på motståndarna.

Ovana med isytan

Han har planen klar för ­finalen.

Han vet hur Tre Kronor ska slå Kanada.

– Vi har en bra gameplan och vi har brutit ned Kanadas spel och vi har kommit fram till att de har två lägen. Antingen stänger de mitt­zonen, som de gjorde mot USA, eller så kör de hög ­forechecking, säger Grönborg, torkar bort svett från pannan och rätar på ryggen i den mixade zonen efter träningen.

Sveriges taktik är klar.

Och mycket handlar om att använda den stora isytan, som kanadickerna är ovana med.

– Vi ska köra sönder dem, säger han och stirrar bestämt och respektingivande på Sportbladets reporter.

”Mycket skridskor”

Han utvecklar det han ­menar.

– Vi ska åka mycket skridskor på den stora isen och förflytta deras spelare. Det är en stor omställning att spela på stor rink och våra Tre Kronor-spelare är upp­födda med den typen av ­ishockey, men för Kanada är det annorlunda.

15.15 i efter middag har vi svaret.

Lyckades Grönborgs plan – eller var Team Canadas motdrag smartare?

FAKTA

Så ska vi fixa OS-guldet mot Kanada

1 Åka mycket skridsko. Kanadickerna är inte vana med stor rink och kan Tre Kronor nyttja de sex meterna som skiljer Europa-mått från rinkarna som används i Nordamerika är mycket vunnet.

2 Piggt powerplay. Tre Kronor har OS bästa PP. Får Tre Kronor tre lägen i finalen kommer det säkerligen bli ett mål.

3 Rappt passningsspel. Tre Kronor är spelskickligt och kedjan med Bäckström, Sedin och Eriksson hittar varandra bra i anfallszonen. Många förflyttningar för de tröga kanadensiska backarna är vägvinnande för Tre Kronor.

4 Nyttja hemmafördelen. Tre ­Kronor är hemmalag i finalen. Det innebär att man kan byta senare än Kanada och kan eventuellt nyttja att matcha ett backpar mot Sidney ­Crosby.

ARTIKELN HANDLAR OM