”Hon kan bli ännu bättre”

Kallas plan inför Falun-VM

Foto: Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.
SPORTBLADET

OS slutade i djup besvikelse, men redan om ett par veckor lyfter Charlotte Kalla blicken.

Då sätts planen inför VM i Falun.

– Hon kan bli ännu bättre, säger hennes tränare Magnus Ingesson.

Förkyld och sliten orkade Charlotte Kalla inte tremilen, hon var fem minuter efter suveräna norskan Marit Björgen. 26-åringen var extremt besviken efteråt.

– Jag tyckte inte det var kul att åka skidor i dag, säger hon.

Kalla ville bryta loppet, tränarteamet tyckte det var bra att hon lät bli.

– Det finns en negativ mental mentalitet om man börjar lära sig bryta när det går tungt, säger Mattias Persson, damansvarig för landslaget.

Bragdlopp var höjdpunkten

OS är över. Charlotte Kalla tog två individuella silver och bragdkörde hem ett stafettguld. Hon samlade också en rad erfarenheter.

Om ett par veckor summerar hon och personliga tränaren Magnus Ingesson säsongen. Det finns flera framgångsfaktorer att ta med, och saker att förändra.

– Vi kommer att hitta nya vägar. Vi måsta våga vara kritiska mot oss själva. Både Charlotte och jag känner att det finns mer att göra, säger Ingesson.

Kan du vara konkret?

– Tekniken i fri stil går att utveckla, där har vi hittat vissa saker under säsong som vi kan bygga vidare på. Som sättet hon åker tvåans växel på.

Mer?

– Vi har lärt oss att hon måste vara väldigt väl fysiskt förberedd och vi ska bygga vidare på det. Charlotte har en hög högstanivå, men kan få en högre lägstanivå så hon är med och slåss om medaljerna i varje lopp. Som Marit.

Räknar med hysteri

En viktig faktor inför VM i Falun nästa vinter är att förbereda Charlotte Kalla på all uppståndelse på hemmaplan.

– Där måste landslaget vara i framkant, säger Ingesson.

FAKTA

Så ska Kalla lyfta ännu mer till skid-VM i Falun

Direkt efter SM om en månad utvärderar

Charlotte Kalla OS-säsongen med sin tränare Magnus Ingesson och sätter en plan.

Väldigt mycket i upplägget som ligger bakom årets utveckling kommer finnas kvar, till exempel de tuffa intervallpassen nära mjölksyranivå, och den grundläggande träningen som ger den starka fysiken. Den ska höjas på sikt så Charlotte Kalla kan slåss om pallplatser i alla lopp.

Teknikutveckling sker över lång sikt och där kommer Kalla arbeta med att hela tekniken men lite extra på tvåans växel i skejt.

Teamet kommer se över nya träningsmodeller.

Kalla ska förbereda sig inför VM på hemma-plan, men den press och förväntningar som blir. Framgångarna i OS tog på krafterna, i Falun väntar både uppståndelse, krav och förhoppningar samtidigt som sponsorer och fans kommer att vilja ha sitt.

VM i Falun avgörs den 18 februari–1 mars 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM