Guldhjältarna 2006 – det gör dom i dag

Hela truppen i Turin – minns du vilka som var med och sänkte Finland?

Foto: MAGNUS WENNMAN
Sundin hissar flaggan i Turin.
SPORTBLADET

Sju har passerat 40-strecket, hälften är fortfarande aktiv.

Det var åtta år sedan Tre Kronor tog OS-guld senast.

Fyra spelare var hemmavarande i Sverige, Jörgen Jönsson, Stefan Liv, Mika Hannula och Kenny Jönsson fanns med bland våra guldhjältar från Turin 2006:

Tre Kronor knäckte Finland i OS-finalen 2006 och det avgörande målet kommer för alltid att stå med extra stora bokstäver i den svenska ishockeyhistorien.

Mål: Nicklas Lidström. Assist: Peter Forsberg/Mats Sundin.

Tre superstjärnor, de kanske tre största i vår historia, tre guldhjältar i Turin.

Här är hela truppen som var med och tog Sveriges OS-guld för åtta år sedan.

MÅLVAKTER

Henrik Lundqvist

Ålder: 31.

Dåvarande klubb: NY Rangers.

Gör i dag: Anses vara en av världens bästa målvakter, given i NHL-laget NY Rangers kasse och självklar även i Tre Kronors dito i Sotji-OS.

Mikael Tellqvist

Ålder: 34.

Dåvarande klubb: Toronto Maple Leafs.

Gör i dag: Efter flera år som andremålvakt i NHL återvände Tellqvist till Europa 2009. Spelade i KHL och SM-liiga innan han återvände till Modo 2011. Efter bara en säsong i Örnsköldsvik är han nu tillbaka i KHL och Dinamo Riga.

Stefan Liv

Dåvarande klubb: HV 71

Gör i dag: Omkom i den tragiska flygolyckan 2010 som utplånade hela Lokomotiv Jaroslavl.

BACKAR

Kenny Jönsson

Ålder: 39.

Dåvarande klubb: Rögle.

Gör i dag: Kallades länge ”världens bäste back utanför NHL”. La skridskorna på hyllan 2009 efter att han räddat kvar Rögle i elitserien. Blev sedan assisterande tränare i klubben innan han tvingades bort från den rollen inför säsongen 2012-13. Blev istället tränare för Skånes TV-pucklag.

Nicklas Lidström

Ålder: 43.

Dåvarande klubb: Detroit Red Wings.

Gör i dag: Rankades som en av NHL:s bästa backar under en längre, var lagkapten i Detroit Red Wings och vann Norris Trophy sju gånger. Våren 2012 lämnade han beskedet att han slutar. Ingår i dag i organisationen i Detroit.

Mattias Norström

Ålder: 42.

Dåvarande klubb: Los Angeles Kings.

Gör i dag: Avslutade NHL-karriären 2008. Fanns med i OS 2010 som assisterande förbundskapten. Ingår i AIK:s styrelse och är expert i Viasat under OS-sändningarna från Sotji.

Mattias Öhlund

Ålder: 37.

Dåvarande klubb: Vancouver Canucks.

Gör i dag: Back i Tampa Bay Lightning, som han har långtidskontrakt med fram till 2016. Är just nu långtidsskadad, men har andra uppgifter inom klubben. Kommer förmodligen inte tillbaka till isen igen.

Christian Bäckman

Ålder: 33.

Dåvarande klubb: St. Louis Blues

Gör i dag: Efter en fyraårig NHL-sejour återvände Bäckman till svensk hockey inför säsongen 2009-10 och är just nu assisterande lagkapten i Frölunda.

Niclas Hävelid

Ålder: 40.

Dåvarande klubb: Atlanta Trashers.

Gör i dag: Avslutade sin spelarkarriär med fyra säsonger i Linköping och lade skridskorna på hyllan efter förra säsongen. Efter Linköpings tidigare kräftgång i SHL klev han nyligen in i klubbens ledarstab och hjälper till i båset.

Daniel Tjärnqvist

Ålder: 37.

Dåvarande klubb: Minnesota Wilds.

Gör i dag: Efter degraderingen till allsvenskan med Djurgården för två år sedan lämnade han svensk hockey och är nu inne på sin andra säsong i tyska Köln.

FORWARDS

Henrik Sedin

Ålder: 33
.

Dåvarande klubb: Vancouver Canucks.

Gör i dag: Dominerar som stjärna i hockeytokiga Vancouver tillsammans med Daniel. Har tagit över lagkaptensbindeln, skrev på nytt fyraårskontrakt med tvillingbrorsan men en skada satte stopp för OS-medverkan i Sotji.

Daniel Sedin

Ålder: 33.

Dåvarande klubb: Vancouver Canucks
.

Gör i dag: Assisterande lagkapten i Canucks och mycket uppskattad medborgare i staden Vancouver. Skrev i november 2013 tillsammans med tvillingbrodern Henrik på ett nytt fyraårskontrakt med NHL-klubben.

Mats Sundin


Ålder: 43
.

Dåvarande klubb: Toronto Maple Leafs.

Gör i dag: Har lagt av med hockeyn. Är trots det fortfarande en jätteikon i hockeytokiga Toronto. Hyllades stort av fansen i Air Canada Center när hans nummer 13 hissades i taket 2012. Gift i dag med hustrun Josefine. Paret har ett barn tillsammans.

Henrik Zetterberg

Ålder: 33.

Dåvarande klubb: Detroit Red Wings

Gör i dag: Fortsatt i Detroit och nu som lagkapten efter Nicklas Lidström, som har pensionerat sig. Rankas som en av NHL:s allra största stjärnor. Tvingades dock kasta in handduken tidigt i Sotji-OS på grund av en efterhängsen ryggskada.

Daniel Alfredsson


Ålder: 41
.

Dåvarande klubb: Ottawa Senators.

Gör i dag: Lämnade Ottawa efter lång och trogen tjänst och flyttade inför den här säsongen till Detroit Red Wings. Gör i Sotji sin femte raka OS-turnering. Med det är ’Alfie’ historisk inom svensk hockey. Ingen annan har representerat Tre Kronor i lika många olympiska spel som göteborgaren.

Per-Johan Axelsson

Ålder: 38
.

Dåvarande klubb: Boston Bruins.

Gör i dag: Expert i SVT:s Hockeykväll tillsammans med Mikael Renberg och Marie Lehmann. Avslutade i fjol en lång och framgångsrik hockeykarriär. Sista klubben blev Frölunda i SHL.

Peter Forsberg

Ålder: 40
.

Dåvarande klubb: Philadelphia Flyers.

Gör i dag: Lever familjeliv i Stockholm tillsammans med frun Nicole och sonen Lennox. Har lämnat hockeykarriären för att bli affärsman. Syns titt som tätt i tv-rutan och på golfbanor.

Mika Hannula

Ålder: 34.

Dåvarande klubb: HV 71
.

Gör i dag: Är fortfarande aktiv. Skrev under säsongen 2013/2014 på ett kontrakt med tyska ligalaget Kölner Haie. Har annars haft enorma skadeproblem senaste säsongerna.

Tomas Holmström

Ålder: 41
.

Dåvarande klubb: Detroit Red Wings.

Gör i dag: Avslutat karriären. Meddelade att han slutar vid en känslosam presskonferens 22 januari 2013.

– När man vaknar och får stappla ut till badrummet på morgnarna och måste ta ett hett bad på kvällarna för att kunna sova inser man att det inte går längre. Kroppen är utsliten, förklarade Holmström som i dag njuter av fiske och skidor som hobby.

Jörgen Jönsson

Ålder: 41
.

Dåvarande klubb: Färjestad.

Gör i dag: Meddelade under hösten 2013 att han lämnar jobbet som sportchef i Färjestad. Förklarade avhoppet med att uppdraget tar för mycket tid av Jönssons privatliv. Bor fortfarande i Karlstad men har inga officiella uppdrag.

Fredrik Modin

Ålder: 39
.

Dåvarande klubb: Tampa Bay Lightnings.

Gör i dag: Lever tillsammans med familjen i Columbus. Förklarade under sommaren 2011 att han lägger karriären på hyllan. ”Kroppen är trött”, motiverade han sitt beslut. Har en imponerade meritlista med segrar i Stanley Cup-slutspelet, VM och OS.

Samuel Påhlsson


Ålder: 36
.

Dåvarande klubb: Anaheim Mighty Ducks
.

Gör i dag: ’Samme’ avslutade sin långa NHL-karriär säsongen 2011-2012 med Vancouver Canucks och Columbus Blue Jackets och är sedan två år tillbaka en viktig kugge i Modo i SHL.

Mikael Samuelsson


Ålder: 37
.

Dåvarande klubb: Detroit Red Wings.

Gör i dag: Är tillbaka i Detroit men har svårt att få speltid i svenskklubben och har kallats ner till AHL. Har under säsongen öppnat för en återkomst hem till Sverige igen.

ARTIKELN HANDLAR OM