NHL:s spelarfack kan stämma IOK

”Det här har inte skötts riktigt”

Lämnade i natt Nicklas Bäckström missade OS-finalen på grund av dopningsaffären. Nu rasar både NHL och ligans spelarfack mot IOK:s hantering av Bäckström.
SPORTBLADET

SOTJI. NHL:s mäktiga spelarfack rasar mot avstängningen av Nicklas Bäckström.

Nu hotar de med att stämma Internationella olympiska kommittén.

– Med all säkerhet kommer vi att starta en process, säger Mathieu Schneider, som är ord­förande Don Fehrs ­närmaste man.

Mathieu Schneider, 44, tidigare stjärna i NHL, har en hög post i spelarfacket NHLPA. Han är inte nöjd med Nicklas Bäckströms avstängning.

Mathieu Schneider, 44, har 20 NHL-säsonger bakom sig och spelade OS för USA i både Nagano 1998 och i Turin 2006. Numera har han en hög post i spelarfacket NHLPA och har på plats följt OS-turneringen i Sotji.

’Orättvist mot Nicklas’

Schneider var på plats på den kaotiska presskonferensen och efteråt fick Sportbladet prata med ­honom.

Den förre storbacken var allt annat än nöjd med hur saken har hanterats av IOK:

– Det är orättvist mot Nicklas, mot svenska laget och mot turneringen. Den här processen har inte skötts riktigt, det finns inget annat sätt att beskriva den, säger han.

Hur går ni vidare?

– Vi ska definitivt diskutera det de kommande dagarna. Det är oerhört viktigt för oss att det här inte händer igen. Nicklas fick reda på det precis före matchen och det är inte bara otur, det är helt fel.

Han var ändå över nivån, vad tycker du att IOK skulle ha gjort?

– Han var över nivån på onsdag och om han hade blivit informerad hade de kunnat göra som de gjorde med en spelare i Vancouver-OS. Gett Nicklas en ­varning och fått honom till­baka under den giltiga nivån så han kunde spela klart turneringen. Någonstans på vägen försvann det sunda förnuftet, jag vet inte när. Nicklas är ett offer, säger Schneider.

’Inget dopningsfall’

I Vancouver 2010 hade den slovakiske backen Lubomir Visnovsky för ­höga värden efter att han använt en medicin mot förkylning.

Han fick en varning att värdena måste ner och kunde sedan fortsätta turneringen.

– Testet ska vara klart ­inom 48 timmar och det här är den största turneringen i världen och om de inte är kapabla att klara av det ska vi i alla fall få veta att de ­inte klarar av det.

Vad betyder den här affären för NHL-spelare till OS i framtiden?

– Det här är väldigt olyckligt. När det har lugnat ner sig för Nicklas är jag säker på att han är den första att vilja spela OS igen. Men vi måste se till att den här ­typen av saker inte händer. Dopning är ett allvarligt ämne, men det här är ­definitivt inget dopningsfall, säger Schneider.

ARTIKELN HANDLAR OM