Förbundet tyst om Bäckström-skandalen

Inte en rad på hemsidan om fallet

SPORTBLADET

Dopningskaoset kring Nicklas Bäckström är årets kanske största nyhetsbomb i Sverige.

Men på svenska hockeyförbundets egen hemsida är det knäpptyst om skandalen.

– Det finns en fullständigt detaljerad rapport i media, säger förbundets ordförande Christer Englund till Sportbladet.

Svenska hockeyförbundets hemsida i dag.

Nyheten slog ner som en bomb i hockeyvärlden. Nicklas Bäckström åt allergimedicin på morgonen inför kvartsfinalen mot Slovenien och testade sedan positivt för dopning. Nästan allt eftersnack till det svenska hockeysilvret i Sotji-OS har handlat om kaoset kring den svenske centern. Bara timmar före nedsläpp i OS-finalen mot Kanada fick Tre Kronor beskdet: testet var positivt och Bäckström förbjöds att delta i finalen.

Nyheten spreds som en löpeld i medier världen över – men det svenska hockeyförbundet har fortfarande inte, två dagar efter att bomben briserade, rapporterat på sin hemsida om Nicklas Bäckströms positiva dopningsprov.

Förbundet låter sina läsare i stället veta att Tre Kronor förlorade OS-finalen med 3–0 och får nöja sig silver. Finaltexten är bildsatt med en bild på en leende Daniel Alfredsson i svensk landslagströja. Varken Bäckströms dopningstest eller frånvaro i finalen nämns med en enda mening på förbundets egen hemsida.

Två nya artiklar

Efter finalen har förbundet uppdaterat sin hemsida med två nyheter som inte har med OS att göra.

– Just nu har vi inte ens hela bilden av situationen (Nicklas Bäckströms dopningsprov, reds. anm.) men vår läkare Björn Waldebäck har väldigt tydligt varit ute i media och berättat. Han har uttalat sig om hela situationen, säger förbundsordföranden Christer Englund.

– Men ni har fått en fullständigt detaljerad rapport i media. Jag kan sätta ut den på vår hemsida om du skulle bli nöjd?

Det kan tyckas anmärkningsvärt att svenska ishockeyförbundet inte rapporterar på sin hemsida att en spelare i Tre Kronor åkt fast i ett dopningsprov.

– Vi har inte alla delar klara. Vi måste sätta ihop de först och vi vet fortfarande inte om alla konsekvenser av det här.

SOK har informerat

Sveriges olympiska kommitté har informerat fortlöpande och bekräftat på sin hemsida att Bäckströms B-prov är positivt.

– I andra läget är det här i allra högsta grad en olympisk fråga. Det är de som hanterar ärendet, säger Christer Englund.

Borde inte svenska ishockeyförbundet informera på sin hemsida att en spelare i Tre Kronor åkt fast i ett dopningstest?

– Det finns folk som kan sköta det på annat håll. Ni är duktiga på att sköta det så jag tror att folk borde veta vad som hänt ändå.

Men när ni har hela bilden klar så informerar ni också?

– Ja, när vi fått ihop alla delar.

Webmastern är tyst

Svenska hockeyförbundets informatör och webmaster Anders Feltenmark har ingen kommentar till "mörkläggningen" på hemsidan.

– Det är Björn Waldebäck som svarar på de medicinska frågorna. När de gäller mer övergripande frågor kring fallet får du prata med Christer Englund (ordförande i svenska ishockeyförbundet, reds. anm). Jag vill inte uttala mig för jag är ingen talesperson.

ARTIKELN HANDLAR OM