Kampanjade för kvalserien – trots att det inte var kört

Franzén: Man måste vara realistisk

SPORTBLADET

KARLSTAD. Lagets viktigaste spelare fick vila och på klubbsajten laddade man upp med en stor kvalseriekampanj.

AIK hade redan gett upp drömmen om en play in-plats före matchen mot Färjestad – trots att hoppet då levde.

– Jag kan förstå att man reagerar på det men samtidigt måste man vara realistisk, säger AIK-tränaren Rikard Franzén.

AIK.

SHL-jumbon AIK har varit avhängda från en slutspelsplats sedan länge. Men fram till i går levde hoppet om en play in-plats. Hade AIK vunnit mot Färjestad, och de resterande matcherna i grundserien, samtidigt som HV 71 och Örebro inte tagit någon ­poäng så hade Stockholmslaget spelat om en slutspelsplats.

Teoretisk chans

Det skulle krävas skicklighet och tur – men en liten strimma hopp och en teoretisk chans fanns. Trots det valde AIK att slå upp en stor kvalseriekampanj på hemsidan inför matchen mot FBK samtidigt som man vilade förstemålvakten Daniel Larsson.

– Vi skulle vara tvungna att vinna allt och de (Örebro och HV 71) skulle vara tvungna att inte ta en enda poäng. Det har nog aldrig hänt tidigare och till slut måste vi planera, scouta lag och förbereda publiken. Visst, man ska aldrig ge upp men man måste kunna vara realistisk också, säger tränaren Rikard Franzén och fort­sätter:

– Men jag kan förstå att man ­reagerar på det. Det är en balansgång när och hur man kan gå ut med en sådan grej.

Vad sänder det för signaler till spelarna?

– Vi har diskuterat detta under uppehållet och föreningen valde att gå ut med detta på hemsidan redan nu för att sälja biljetter.

Påverkade det spelarnas inställning på något sätt tror du?

– Nej, det tror jag absolut inte för inställningen var det inget fel på i den här matchen. Det var ­tajmingen som saknades så det behöver ingen vara orolig för.

”Kan bli skador”

Daniel Larsson, som har spelat 41 matcher, vilade i matchen mot Färjestad. Ett taktiskt beslut ­inför kvalseriedramat.

– Vi måste ha tre målvakter i gång och vi vill ha med Niklas (Lundström) på tåget. Det kan bli skador och då måste vi ha tre stycken, så ja det var en strategi, säger Franzén.

Nyvärvet Akim Alius kommer förhoppningsvis kunna spela sin första match med AIK nästa vecka. Ytterligare en forward och en back är på väg in i laget – värvningar man kan göra eftersom Esa Pirnes-soppan frigjorde en summa pengar.

Läs mer om AIK-hyllningen och se klippet här!

Fotnot: Första matcherna i kvalserien spelas den 13 mars. Från hockeyallsvenskan blev Malmö första lag att kvalificera sig för kvalserien.

ARTIKELN HANDLAR OM