”Kommer bli en natt att minnas”

”Moralisk” EL-final ikväll

1 av 5
I söndags säkrade Benfica ligatiteln i Portugal – och vilt firande utbröt
SPORTBLADET

Förra våren var de hela Europas stora förlorarlag.

I söndags bröt de äntligen titelförbannelsen – och Benfica har fått mersmak inför Europa League-semin mot Juventus.

– I söndags började vi skriva om vår historia och det hoppas jag vi kan fortsätta med, säger klubbens president Luis Filipe Vieira.

Våren 2013 hade Benfica ställt dörrarna till sitt titelskåp på vid gavel: här skulle fyllas på. Klubben stormade mot ligatiteln och var i final i både portugisiska cupen och Europa League.

Men på 15 blytunga dagar hade klubben förlorat allt – och man blev helt titellösa.

Nu under våren har laget varit i en liknande situation, men den här gången stod man pall för trycket. I söndags säkrade Benfica ligatiteln med två omgångar kvar att spela: lagets första ligatitel på fyra år. Det festades ordentligt av rödklädda supportrar på Lissabons gator i söndagsnatten.

– Det här var vårt stora mål. Jag tror att det här kommer att bli en natt att minnas, sa tränaren Jorge Jesus till Benfica-tv då.

Men Benfica har, precis som i fjol, fler chanser till titlar. I kväll spelar man hemma i den första semifinalen i Europa League – och frågan är om portugiserna orkar ladda om.

Moralisk final

Man möter ett Juventus som inte riktigt gjort klart med den italienska ligatiteln och som i sin tur tvingas till ett tvåfrontskrig.

– Benficas ligatitel är en viktig bedrift för dem. Vi behöver fortfarande nå dit och måste fokusera på båda turneringarna, säger Juventus-tränaren Antonio Conte.

I fjol föll Benfica på ett övertidsmål i Europa League-finalen mot Chelsea – nu hoppas man, stärkta av ligatiteln, gå hela vägen. Men först måste man vinna den "moraliska finalen" i semin, enligt tränare Jorge Jesus.

– Det kommer att bli en fin match mellan de två starkaste lagen i Europa League. Men ingenting kommer att avgöras här – allt avgörs i bortamötet.