Idiotiska fusket: Råkade klia sig

Bilderna som får USA att undra: Hur dum får man egentligen vara?

SPORTBLADET

Här är bilden som får hela USA att ställa sig en enda fråga:

Hur dum får man egentligen vara?

Två veckor efter att ha kommit undan med fusk råkade Michael Pineda smeta trätjära över hela halsen och kan nu stängas av upp till tio matcher.

Efter att New York Yankees Michael Pineda imponerat stort i mötet med Boston Red Sox den 10 april började plötsligt bilder spridas på nätet. Flera hade upptäckt en märklig substans på stjärn-pitcherns högra hand – misstänkt likt den förbjudna trätjäran.

Trätjära har använts av baseboll-spelare för att få bättre grepp på både slagträ och bollar. Det är det helt förbjudet att använda för pitchers då det förbättrar greppet om bollen i kallt väder. Trots de misstänkta bilderna slog sig Pineda fri.

Råkade klia sig på halsen

– Det är jord. Jag svettas så mycket i mina händer att jag gnider in händerna med jord. Det är inte trätjära, sa Pineda.

Eftersom misstankarna kom först efter matchen, och ingen anmälan gjordes under densamma, gick Pineda fri. 26-åringen varnades dock officiellt av ligan för att ett återupprepande skulle straffas.

Där borde ju 26-åringen ha blivit lite mer försiktig kan man tycka. Men glöm det.

Natten mot torsdag svensk tid ställdes Yankees återigen mot Red Sox. Innan den andra inningen råkade Pineda då klia sig på högra sidan av halsen – och plötsligt var hela hans nacke täckt av trätjära. Motståndarnas manager John Farrell hade inga som helst problem att upptäcka det, trots att han satt vid sidan av planen, och påkallade domarens uppmärksamhet.

”Jag ville inte skada någon”

Efter en snabb kontroll blev Michael Pineda utvisad och Yankees förlorade matchen med 1-5.

Så varför valde Michael Pineda då att återigen försöka komma undan med sitt fusk, trots otaliga tv-kameror och hela USA:s blickar riktade emot sig efter de tidigare anklagelserna – och dessutom mot samma lag?

– Det var kallt och jag ville inte skada någon. Jag ville ha en bra känsla och göra en bra insats. Jag kände inte bollen och ville inte träffa någon.

Yankees-bossen Brian Cashman beskriver Pinedas oförklarliga fusk-försök som ”pinsamt för hela gruppen” och en ”fruktansvärd situation för klubben”. För 26-åringen själv väntar en längre avstängning, enligt NY Post mellan fem och tio matcher.

– Jag har bett mina lagkamrater om ursäkt. Jag kommer lära av mitt misstag och det här kommer inte hända igen, säger Pineda.

En läxa man kan tycka att 26-åringen borde ha lärt sig efter att ha kommit undan den första gången. Nu undrar Ny Post kort och gott om Pineda kanske helt enkelt är för dum för att spela i högstaligan.