”Största matchen i min karriär...”

Ekonomisk kris – men Tyresös stjärnor vill avsluta med en CL-final

SPORTBLADET

Mitt i krisen kan Tyresö göra det inget svenskt klubblag lyckats med på sex år. Att ta sig till final i Champions League.

– Det är denna drömmen vi har kvar – att ta oss dit och att vinna den, säger Christen Press.

Umeå tog två raka Champions League-titlar i början på 2000-talet.

Sedan prövade även Djurgården/Älvsjö lyckan och efter det var västerbottningarna framme i ytter­ligare två finaler. Nu, efter en tysk-fransk storhetstid, kan det vara dags igen.

– Hade du sett på våra träningar i veckan hade du aldrig kunnat ana att vi har ett så tufft år bakom oss. Fokuset och energin har varit enormt. Det har varit massa leenden på läpparna, säger anfallaren Christen Press, 25.

”Så trygga på vår plan”

Första semifinalmötet i Birmingham slutade 0–0. Matchen var tuff, tät och spelades på naturgräs.

På Tyresövallen är det konstgräs som är underlaget.

– Birmingham var aggressiva, men hittills i Champions League har hemmamatcherna varit helt annorlunda jämfört med bortamatcherna. Vi är så trygga på vår plan, särskilt mot lag som spelar med hög press. Då har vi självförtroendet att spela oss ur den.

Stormatchen är ett välkommet avbrott i en vardag som annars mest präglas av svarta rubriker.

Tyresö befinner sig i den prekära situationen att laget kan vinna Champions League och samtidigt sparkas ur damallsvenskan samma säsong.

Uppladdningen kunde ha varit bättre inför det som beskrivs som den största matchen i klubbens historia.

– Faktiskt är det så som klyschan säger, att alla problem och all dramatik har fört truppen samman. Fotbollen har blivit som en tillflyktsort. När vi tar på oss fotbollsskorna är det fotbollen som gäller och ingenting annat, säger Christen Press.

Sista gången i CL

Hennes egen tid i föreningen är snart över.

Christen Press, som varit där i snart ett och ett halvt år, åker i sommar tillbaka till USA för spel i Chicago Red Star i den amerikanska proffsligan.

Flytten från Tyresö går en vecka efter det datum som Champions League-finalen går av stapeln.

– För mig är detta troligtvis den sista gången jag spelar i turneringen och det går inte att få ett bättre slut på sagan än att få åka hem med pokalen. Matchen mot Birmingham betyder allt nu och vi har en fantastisk möjlighet att ta oss till final. Det här är den största matchen i min karriär, säger Christen Press.