Nya OS-hoppet: damlaget i fäktning

1 av 2 | Foto: TT
Emma Samuelsson
SPORTBLADET

Ett gäng fäktdamer har ambitioner som sträcker sig långt fram i tiden.

Till OS i Rio de Janeiro 2016.

Stigen dit är smal och krokig.

Medalj i OS 2016 är Fäktförbundets stolta målsättning med satsningen på sitt damlag i värja. För det är med ett lag som det i praktiken finns en chans att kvalificera sig till spelen i Rio de Janeiro. Trots att bara åtta lag får vara med. Lyckas laget, så får fäktarna tävla individuellt också.

Satsningen på Emma Samuelsson, Johanna Bergdahl, Sanne Gars och Kinka Barvestad sker med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) välsignelse och massiva stöd.

– Dat känns att det är skillnad, vi jobbar verkligen mer med lagkänsla än förr, säger Emma Samuelsson, lagets veteran med sina 25 år.

– Med mer fokus på laget tycker jag att vi har fått ihop det bra.

Tvåa i världscupen

Ett tecken i tiden var andraplatsen i världscupen i Paris i början av mars. Och det krävs fler pallplaceringar om OS-målet ska nås. En klättring på världsrankingen från nuvarande nionde plats ger bättre seedning i världscuptävlingarna framöver.

– Vi har kommit en bit på vägen när vi äntligen har fått komma upp på pallen, säger Kinka Barvestad. Vi slog bland annat ryskorna som vann VM, och den lagkänslan man har en sådan dag har vi försökt plocka med oss. För det är otroligt långa dagar. Minst fem möten, och ett möte kan ta en timme.

– Nu vet vi att det är möjligt. Och i Paris var Johanna hemma och skadad.

Då hoppade förstaårssenioren Emma Wenne in i stället.

Rio nästa

Närmast väntar världscup i Rio de Janeiro, dock inte i den blivande OS-arenan. Och utan Emma Samuelsson, som fick en bristning i ena vaden vid tävlingarna i Barcelona veckan efter Paris.

– Jag är frisk nu, men siktar in mig på EM i sommar och åker på ett läger i Estland i stället, säger Samuelsson.

Utan henne blir det bara tre svenskor till Rio och en individuell världscuptävling i Havanna veckan efter – Johanna Bergdahl, Sanne Gars och Kinka Barvestad.

Fäktförbundet och SOK har åtminstone teoretiskt olika syn på lagsatsningen. Bara tre av landslagsdamerna – Samuelsson, Bergdahl och Gars – är med i SOK:s topp- och talangprogram. Förbundet vill gärna att fyran, Kinka Barvestad, ska få stöd också.

– Vi siktar mot 2016 med de här tjejerna, men den officiella lagsatsningen är från förbundets sida. Sedan att vi finansierar 95 procent av satsningen är en annan sak, säger Anders Wiggerud, sportchef på SOK.

– Vi anser inte att Kinka har den individuella kapaciteten att slåss om medaljer. Men skulle laget gå väldigt bra framöver och kanske gå in som ett lag i topp och talang så är det inte omöjligt att det finns ett litet stöd för henne också. Däremot så säger vi från SOK:s sida att det är okej att förbundet satsar mer på henne.

"Måste bli bättre

Och kanske blir det som Wiggerud antyder och Johanna Bergdahl förutspår:

– Jag tror att ju närmare OS vi kommer, desto mer kommer det satsas på laget.

– Nu är vi nia i världen. Vi måste bli bättre.

I sommar väntar två gyllene chanser att klättra på rankingen. Först EM i Strasbourg 7–14 juni och sedan VM i ryska Kazan 17–20 juli.

FAKTA

De ingår i satsningen mot OS 2016

Emma Samuelsson

Ålder 25 år.

Klubb: Göteborgs FK.

Världsrankning: 33.

Johanna Bergdahl

Ålder: 23 år.

Klubb: FFF, Stockholm.

Världsrankning: 44.

Sanne Gars

Ålder: 24 år.

Klubb: Göteborgs FK.

Världsrankning: 56.

Kinka Barvestad

Ålder: 28 år.

Klubb: Kalmar FK.

Världsrankning: 63.

(TT)