Blir första kvinnan i STCC – på 15 år

”Kommer vara en av killarna”

Kör för PWR-stalletKimiläinen har tidigare ­tävlat i formelracing, testkört DTM och kommit trea i den skandinaviska Radical-serien.
SPORTBLADET

Emma Kimiläinen är den första kvinnan som ska tävla i STCC på 15 år.

Finskan är klar för PWR-stallet.

– Efter ett par race ska ingen tänka att jag bara är en tjej, säger Kimiläinen.

Nettan Lindgren-Jansson körde 1999 en Peugeot 406 i STCC. Sedan dess har mästerskapet inte haft en enda kvinnlig tävlande.

Fram till nu.

Finskan Emma Kimiläinen, 24, kommer köra mot sina manliga kollegor i en Saab.

– Det ska bli spännande att få köra igen och tävla i Sverige. Racingkulturen är så annorlunda i Sverige jämfört med Finland. I Finland vill ingen gå och se oss köra tyvärr, säger hon.

Flyger till tävlingarna

Därför väljer nu finskan att pendla mellan grannländerna i nästan ett halvår. Hon kommer att bo i Finland, men flyga till Sverige när det drar ihop sig för tävlingar.

– Det kommer gå bra, det tar bara en timme och min Saab kommer stå och vänta på mig på flygplatsen. Då kan jag åka direkt till tävlingen därifrån, säger hon och skrattar.

”Det känns coolt”

Kimiläinen kommer inte träna med sitt stall i Sverige utan förbereda sig ensam på hemmaplan.

– Jag ska träna fysiskt och psykiskt i Finland, för att förbereda mig.

Kimiläinen är van att vistas i den ­mansdominerade racing­världen. Hon har tidigare tävlat i formelracing, testkört DTM och kommit trea i den skandinaviska R­adical-serien.

– Det känns coolt att vara en tjej, men jag tror om ett par race kommer jag vara en av killarna. Då ska ingen tänka att jag bara är en tjej.

Tror du att de kommer göra det i början?

– Det är bara bra för mig om de tänker att jag inte kan köra för att jag är tjej. Om de tänker så kommer det i alla fall att ändras efter den här säsongen, säger Kimiläinen.

Emma Kimiläinen

Född: 8 Juli 1989

Från: Helsingfors, Finland.

Meriter: Tvåa i Formula Ford Zetec Finland 2005 och 2006. Tvåa i Radical Sweden National och trea i Radical Sweden RM 2007.

Intressen: Politik, teater och piano.

Så avgörs STCC–säsongen

9–10 maj: Knutstorp

6–7 juni: Göteborg

11–12 juli: Falkenberg

22–23 augusti: Knutstorp

5–6 september: Solvalla

19–20 september: Mantorp