Norges tio största idrottsögonblick

SPORTBLADET

Thomas Ravellis berömda straffräddning 1994 blev utsett till Sveriges största idrottsögonblick 2001.

Nu har Norge utsett sitt lands hundra största idrottshändelser.

Och i vinterlandet vann oväntat nog ingen av skidstjärnorna.

Utan vinnare blev bragden när de slog brassarna i fotbolls-VM 1998.

– Listan är självklart inget facit. Det är inget vetenskap. Men det är ett försök att samla och värdera de norska framgångarna, säger författaren Morten Stokstad, som skrivit boken ihop med Svein Tore Bergestuen till VG.

Tunga namn i juryn

Juryn som har ställt ihop listan över de 100 största idrottsögonblicken har bestått av Arne Scheie (kommentatorslegend), Cathrine Sandnes (journalist/redaktör) och Kjetil André Aamodt (alpinlegendar) och även författerarna Morten Stokstad och Svein Tore Bergestuen.

– Juryn har värdesatt sportögonblickens viktighet för samtiden, historiska betydelsen, dramatiken och personenens emotionella karaktär och prestation, säger författaren.

Listan är redan en het snackis i vårt grannland och flera läsare på VG saknar vissa händelser som till exempel Thor Hushovds VM-guld i cykel 2009.

FAKTA

Här är Norges tio största idrottsögonblick

1: Norges 2-1 seger mot Brasilien i Marseille under VM i 1998. Dramat var komplett då Kjetil Rekdal skickade Norge videre från efter att ha prickat in en straff i 90:e matchminuten.

2: Hjalmar Andersens tredje OL-guld 1952, då han vant 10.000-meteren på skridskor på Bislett Stadion. «Hjallis» ble OS-kung.

3: Oddvar Brås stavbrott under stafetten i Oslo-VM i 1982 i den nervpirrande duellen med Sovjets Aleksandr Zavjalov. Lagen blev dömda lika i mål flere timer efter loppet.

4: Sonja Henie tar sitt tredje OS-guld i konståkning i 1936 med Adolf Hitler som åskådare på arenan.

5: Vebjörn Rodals OS-guld på 800-meter i 1996. Tiden1.42,58 var också olympiskt rekord i 16 år.

6: Grete Waitz maratonguld under VM i friidrott i 1983. Det var samtidig det första VM-guldet som delades ut i det första historiska ,mästerskapet.

7: Björn Dählies guld på femmilen under OS i Nagano i 1998. Dählie stupade totalt utmattad i mål efter att ha tagit sitt åttonde OS-guldl och blev den mest framångsrike vinterolympiern genom tiderna.

8: Ole Gunnar Solskjærs mål på övertid i Champions League-finalen for Manchester United mot Bayern München i 1999. Solskjær blev matcvinnare med sitt 2-1 mål.

9: Handbollsdamernas  första VM-guld 1999. Finalen mot Frankrike blev vunnet på hemmaplan efter fyra  extraomgångar.

10: Magnus Carlsens VM-tittel i schack i november 2013, etter segerr mot indiern Vishy Anand.