Blev proffs – då slog ID-ligan till

Sportbladet avslöjar: Svenska idrottsstjärnor fick identiteter kapade efter utlandsflytten

Foto: Foto: THINKSTOCK
IDENTITETERNA STALS Omkring 20 svenska fotbolls- och ishockeyspelare har fått sina identiteter kapade och då har bedragare lyckats lura till sig minst sju miljoner kronor. Spelaren på bilden har inget med artikeln att göra.
SPORTBLADET

Systematiskt valde ligan ut unga hockey- och fotbollsstjärnor som nyligen skrivit lukurativa utlandskontrakt.

Sedan slog bedragarna till.

De kapade deras identiteter och har på så sätt kommit över miljonbelopp från flera svenska landslagsspelare.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Anders Olofsson, kommissarie vid polisens nationella center mot bedrägeri.

Polis och åklagare håller nu på att nysta upp en jättelik bedrägerihärva med flera hundra drabbade personer.

Bland offren finns enligt Sportbladets källor runt 20 svenska utlandsproffs i både ishockey och fotboll. Flera av dem är meriterade landslagsmän.

Bedragarna misstänks systematiskt ha sökt efter potentiellt lätta offer som har kvar adress i Sverige men bor i utlandet. En särskilt intressant grupp har varit framgångsrika hockey- och fotbollspelare som de senaste åren blivit utlandsproffs, men fortfarande har haft anknytning till Sverige.

Åtta misstänkta

Enligt uppgift har bedragarna stulit idrottsstjärnornas identitet, tagit ut falska körkort och identitethandlingar, och därpå tagit bostadslån och billån i idrottsstjärnornas namn. De ska även i vissa fall ha kommit över spelarnas bankonton via falska e-legitimationer.

När sedan lånen inte har betalats har inkassoföretag och kronofogden blivit inkopplade.

Enligt Sportbladets uppgifter ska det handla om runt sju miljoner kronor som ligan kommit över, men det kan handla om ännu större belopp.

Polisen har ringat in minst åtta misstänkta. Av dessa betraktas två som huvudmän och de sitter häktade sedan i februari i år och båda har ett digert kriminalregister:

En av dem är 37 år och förekommer under tolv avsnitt som både gäller narkotikabrott och mängder av grova bedrägerier. 2008 dömdes han till fängelse i två år och tre månader, 2005 dömdes han till två år och tre månader. 37-åringen har genomgått en liten sinnesundersökningen och då blivit ”friskförklarad”.

Den andre är 38 år och är också dömd till fängelse tidigare för ett flertal bedrägerier och narkotiakbrott.

– Vi hoppas kunna väcka åtal mot slutet av året, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

”Oro och besvär”

Tre åklagare leder arbetet med jätteärendet, där ett mindre antal fall valts ut att drivas till åtal.

– Jag kan inte ange något antal just nu, men det är under hundra, säger Jens Nilsson.

Anders Olofsson, kommissarie vid polisens nationella center mot bedrägerier, uppger att det kan bli ganska stora konsekvenser för de drabbade, även om de oftast hålls ekonomiskt skadelösa.

– Oftast stannar det vid oro och besvär, när man måste betrida en massa fakturor och leva med oron tills man får beslut från banker och andra som fått förluster, att de inte kommer att driva ärendet, att man inte blir betalningsskyldig.

– Men innan man hamnar där är det ju en hel del oro.

FAKTA

SÅ LYCKADES LIGAN LURA TILL SIG PENGAR & VAROR

  Ligan har i första hand siktat in sig på svenska spelare som nyligen skrivit utlandskontrakt, och som fortfarande har en anknytning till landet. I vissa fall står de fortfarande kvar i folkbokföringen och har även svenska bankkonton.

Sedan har de, med hjälp av spelarnas personnummer, kapat spelarnas identitet och tagit ut falska körkort och identitethandlingar. Spelarnas post, bland annat deklaration och kontoutdrag, har gått till den nya adress som bedragarna har uppgett.

Bedragarna har tagit bostadslån, billån och köpt varor i idrottstjärnornas namn, något som underlättats av att spelarna har god ekonomi och på så sätt har haft lätt att ta lån. De ska även i vissa fall ha kommit över spelarnas bankkonton via falska

e-legitimationer.

När räntor och amorteringar sedan inte har betalats har spelarna kontaktas av inkassoföretag och till slut även krono­fogden. Det var då som härvan började nystas upp.

ARTIKELN HANDLAR OM