Facken informerar spelarna efter härvan

SPORTBLADET

Bedragarna har stulit idrottstjärnornas identitet.

Nu är spelarfacken i full gång med att informera de drabbade – och förhindra att andra blir drabbade.

– Vi ska informera om vad man måste tänka på vid en utlandsflytt, eller en flytt över huvud taget, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för svensk fotbolls spelar­förening.

Den stora bedrägeri­härvan där ett stort antal svenska hockey- och fotbollsspelare är drabbade har fått både spelarfacken och agenter att agera.

Spelarfacken (SFS och Sico) har under sommaren informerats om situationen och har i sin tur bett agenterna att varna sina klienter.

– Jag har ganska nyligen fått lite information om det, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för svensk fotbolls spelarförening. Sedan har jag kontaktat några av de spelare som har figurerat. Jag har inte hunnit få tag på alla än.

Runt 20 drabbade

Enligt Sportbladets uppgifter handlar det om många spelare, runt 20 stycken.

– Jag vet inte om jag vill gå in på antalet på grund av utredningstekniska skäl, men det är fotbollspelare som har varit med i de här registren, det är det, säger Erlingmark.

Hur jobbar ni från spelarfacket med det här?

– Dels att kontakta de spelare som är drabbade. Dels att vi ska ut och informera övriga medlemmar om vad man bör tänka på vid utlandsflytt och så vidare. Eller när man över huvud taget flyttar. Att hålla reda på sin post och såna saker.

Enligt våra uppgifter handlar det om stora belopp.

– Jag vet inte vilka summor det handlar om. Det är olika nivåer på vad man har hittat. Vad jag har förstått är det fysiska id-kort, bankkonton, lån, e-legitimationer och så vidare.

De har kommit över spelarnas bankkonton via falska e-legitimationer?

– Ja, precis. Men jag vill inte gå in för mycket på det här av utredningstekniska skäl, säger Erlingmark.

Sportbladet har, via deras agenter, varit i kontakt med två av spelarna men de har avböjt att kommentera händelsen.