”Vi får inte ha roligt”

NFL ”städar upp sporten” – här är firandet som kan ge 200 000 i böter

1 av 2 | Foto: AP
Såhär firade Jimmy Graham en touchdown vid ett tillfälle förra säsongen, när ställningen plötsligt hamnade på snedden och spelet fick avbrytas i 20 minuter.
SPORTBLADET

Öknamnet har förföljt NFL i årtionden.

Nu står ”No Fun League” i skottgluggen igen – efter att ha förbjudit en klassisk målgest.

– Man får egentligen inte ha kul längre, säger Jimmy Graham, 27.

New Orleans-stjärnan Graham är en av ligans bästa passningsmottagare. Han har en bakgrund som basketspelare, och sina touchdowns brukar han fira med att hoppa upp och dunka bollen över ribban.

Men nu är det slut med det. NFL:s domarbas Dean Blandino förklarade läget i ”Dan Patrick Show” i våras:

– Vi satte in en regel för fem–sex år sedan mot att använda bollen som rekvisita. Vi gjorde några undantag, Lambeau Leap (att hoppa upp till publiken på Green Bays arena Lambeau Field, reds. anm) och ­ sådana saker. Men dunkarna plockar vi bort nu, sa ­Blandino.

Uppläxad av coachen

Beslutet var delvis en följd av incidenten i New Orleans bortamatch mot Atlanta förra säsongen. ­Efter en touchdown dunkade Jimmy Graham bollen så hårt att målställningen hamnade på snedden, och matchen avbröts i 20 minuter. I höst är alla dunkar ett regelbrott.

Graham valde ändå att fresta lyckan i en träningsmatch i augusti. Två touchdowns, två dunkar, två ­bestraffningar på 15 yards.

Och ja, just det – en ­böteslapp på motsvarande 210 000 kronor från ”No Fun League”.

– Man får egentligen inte ha kul längre, kommenterade Graham.

27-åringen klagade på att det var för dyrt. Han blev också uppläxad av sin coach.

– Jag är väldigt upprörd, sa Sean Payton.

”Jag förstår inte”

Det lär dröja alltså innan Jimmy Graham dunkar igen.

Cowboys-försvararen Thomas ”Hollywood” Henderson anses ha varit först med den anrika målgesten, under sin rookiesäsong 1975. Då var Tony Gonzalez – legendaren som gjorde en tradition av dunken – inte ens född. ”Gonzo” la av i vintras efter 17 säsonger och 111 touchdowns. Då hade han inspirerat mängder med unga tight ends, däribland Jimmy Graham, med sin resa från collegebasket till proffs-football – och med sitt sätt att fira en resa till målområdet.

”Det här förstår jag inte. Verkar som att jag stack i precis rätt tid”, twittrade Gonzalez när regel­ändringen blev känd i våras.

Bestraffningar ökade

Öknamnet ”No Fun ­League” förföljde även Paul Tagliabue, NFL-chef 1989–2006. Han införde begränsningar för touchdown-­firande vid olika tillfällen, första gången redan i början av 1990-talet. Kritiken gav han inte mycket för.

– Jag tror inte vi hade varit så här populära om ligan inte var rolig, sa han 2005.

I dagens NFL, under ligabossen Roger Goodell, tar man krafttag mot det som klassas som osportsligt uppträdande.

Bestraffningarna för hån under matcher ökade från 12 till 34 förra säsongen. ­Domarna ska vara lika hårda i år, enligt Jeff Fisher som sitter i NFL:s tävlings­kommitté.

– Vi måste ändra hur vi beter oss på planen. Vi måste lyfta respekten till högsta nivå. Vi ska städa upp sporten, på planen mellan spelarna. Hånen i ansiktet på folk. Språket. Allt finns i ­regelboken och vi ska upprätthålla reglerna, säger Fisher, som också är head coach för St Louis Rams.

Svunna är tiderna då Terrell Owens kunde fira på motståndarnas logga vid mittplan, då Joe Horn ­gömde en mobiltelefon i målom­rådet och då Chad Johnson tog på sig en ”Hall of Fame”-jacka på sidlinjen efter en touchdown.

* Atlanta-New Orleans TV10 19.00

FAKTA

Några saker som klassas som osportsligt uppträdande – och straffas med 15 yards:

Utdragna eller överdrivna firanden eller demonstrationer från en spelare (spelaren fortsätter efter varning från domaren).

Fira när man ligger på marken.

Två eller fler spelare som gör ett utdraget, över­drivet, planerat eller koreograferat firande.

Använda externa objekt som inte tillhör uniformen under matchen på planen eller på sidlinjen.

Använda bollen som rekvisita i firande.

Att ta av sig hjälmen på planen, eller i målområdet under ett firande

Hån och hot som är riktade mot en motståndare, såsom dans, home run-sving, att snurra bollen, Hulken-gest, att peka med bollen, göra honnör, dra fingret över halsen, maskingevärs-gest, sexuella gester, stampa på motståndarnas klubblogotyp med mera

Källa: NFL:s regelbok. Fotnot: Bötesbeloppet för hån sträcker sig från 8268 dollar vid första förseelsen till 11025 dollar vid andra förseelsen. För osportsligt uppträdande av värre karaktär är summorna 11 025 dollar till 22 050 dollar.

NFL – SÅ FUNKAR DET

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Tiden

En match delas upp i fyra kvartar (quarters). Varje kvart är just 15 minuter effektiv speltid. Sidbyte mellan alla kvartar samt en längre halvtidsvila efter de två första. En match tar ofta upp till tre timmar.

Down and Distance

Anfallet har 4 försök på sig att ta sig 10 yards (9,14m).

Misslyckas man med detta går bollen över till andra laget.

Börja med att ha koll på detta, se vilket försök och hur långt det är kvar, så kommer du snabbt komma in i spelets ”flow”.

Anfall och försvar

Lagets anfallsspelare och försvarsspelare är aldrig på planen samtidigt. Lägg märke till när detta byte görs. Detta går givetvis hand i hand med punkt 1.

Poängsystemet

6 poäng – Touchdown

Anfallande lag springer eller passar in bollen i motståndarens målområde (endzone).

3 poäng – Field goal

Anfallande lagets kicker kommer in på plan och sparkar in bollen mellan målstolparna.

2 poäng – Safety

Försvarande lag tacklar anfallande lagets bollbärare i dennes egna målområde (endzone), amerikanska fotbollens motsvarighet till självmål.

1 poäng – Extra point field goal

Endast efter Touchdown, anfallande lag får möjligheten att sparka in ett extra poäng. Vilket de sätter i 99% av fallen. De har även ett val att testa att göra ytterligare en ”Touchdown” genom att springa eller passa in bollen i end zone. Detta ger då 2 poäng.

Quarter back

Kaptenen i anfallet. Spelfördelaren som ger bollen till Running Back eller passar bollen till Wide Reciever. Läser av försvaret innan spelet börjar och kan på så sätt göra ändringar i taktiken.

Running back

Explosivt muskelpaket som ställer upp bakom QB’n. Har till uppgift att springa med bollen, till sin hjälp har han den massiva offensiva linjen som blockerar för honom.

Wide receiver

Ofta lång och snabb med väldigt bra händer samt bollsinne, som fångar passningar från QB’n samtidigt som han försöker navigera sig igenom motståndarlagets passförsvar.

Defensive end

Testa att titta på DE ibland, även kallad OLB, lång, stark och atletisk, vars uppgift är att stoppa springspel och sätta press på QB’n.

Linebackers

Kaptenen i försvaret som ser till att göra de sista justeringarna innan spelet drar igång. Hans uppgift är att jaga RB’n samt täcka de grunda passningsspelen.