Ericsson om debuten på klassiska banan

Sist i kvalet – Mercedes dominerade

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ericssons hejaklack är redo.
SPORTBLADET

Marcus Ericsson har kört många varv på Monza.

Men aldrig i en F1:a.

– Det är väldigt speciellt för mig att få koma hit, på många sätt, säger han.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ericsson.

Den italienska banan är en klassiker. För förare, fans och för svenskar. Det var där Ronnie Peterson skulle attackera Mario Andretti i kampen om VM-titeln 1978 och det var också där han kraschade så illa att han avled den 11 september samma år.

– Det är väldigt tragiskt, säger Marcus Ericsson till Sportbladet inför sin F1-premiär på Monza.

– Det är väldigt synd att det blev som det blev eftersom hans skador egentligen inte var livshotande. Det är otroligt tragiskt och tufft även för svensk motorsport, inte bara Ronnie och hans familj. Jag tror att svensk motorsport tyvärr förlorade väldigt mycket när Ronnie försvann. För det första tror jag att han hade blivit världsmästare i F1 och för det andra så tror jag att han hade kunnat hjälpa många andra i sina karriärer efter det att han hade slutat.

F1 i stadens stjäl

Vad har Ronnie Peterson betytt för dig?

– Även om jag inte levde när han dog så är det något jag aldrig kommer att glömma, säger Ericsson.

– Han är en legend och för mig som kommer från Kumla precis utanför hans hemstad Örebro är det extra påtagligt. Han alltid varit legend och idol, jag kommer alltid att se upp till Ronnie Peterson.

På Monza har det körts F1 nästan varje år sedan 1950, banan ligger nära Milano och nära Ferraris hemstad Maranello. Motorsporten finns i stadens själ och på banan i slottsparken har världsmästare korats och mästare mist livet. Det är en bana som samtliga förare som kör eller har kört F1 har en mycket speciell relation till.

”Speciellt”

– Det är alltid speciellt att komma hit, inte bara för historiken och allt som har med Monza att göra. Den känslan man har kroppen när man åker in i den här parken är fantastisk.  Det andas så mycket motorsport och banan är så annorlunda jämfört med alla andra. Det är ett väldigt speciellt race, på alla olika plan. Alla fans och folk som är här är så passionerade för sporten så det är alltid fantastiskt att tävla här, säger Marcus Ericsson.

– Banan har långa rakor och hårda inbromsningar. Bilarna har väldigt låg downforce och de är svårkörda här. Det blir en intressant, men väldigt kul.

Svensken var sist gårdagens kval, ett pass som återigen dominerades av Mercedes. VM-tvåan Lewis Hamilton har pole position, hans teamkollega Nico Rosberg som också leder VM. Williams Valtteri Bottas och Felipe Massa delar andra startled.