Pistorius dömd för Steenkamps död

Sprintstjärnan riskerar långt fängelsestraff

1 av 8
SPORTBLADET

Oscar Pistorius, 27, fälls för culpable homicide, ett brott som i Sverige närmast motsvaras av vållande till annans död.

Han riskerar nu ett långt fängelsestraff.

– Den åtalade agerade vårdslöst när han avlossade fyra skott genom dörren, säger domaren.

I går friades Oscar Pistorius från åtalen om överlagt mord och mord. I dag var sprintstjärnan tillbaka i rätten för att få reda på huruvida han skulle frias helt och hållet.

Så blev inte fallet.

Domare Matilda Masipa fällde Pistorius för culpable homicide, ett brott som i Sverige närmast motsvaras av vållande till annans död enligt TT. Det är ett brott som straffas med upp till 15 års fängelse i Sydafrika.

– Jag anser att den åtalade agerat förhastat och med för mycket våld. Det står klart att han agerat vårdslöst. Den åtalade visste att det fanns en person bakom dörren och han valde att använda sitt vapen, säger domare Masipa.

”En självmordsrisk”

Pistorius fälls även för att olovligt ha avfyrat ett vapen på allmän plats i en händelse som inte är relaterad till dödsskjutningen. Han riskerar upp till fem års fängelse på den punkten.

Nu väntar dock en ny förhandlingsprocess kring straffet. Både åklagare och försvarare kan kalla nya vittnen. I sydafrikansk press spekuleras huruvida Reeva Steenkamps mor, June Steenkamp, kommer att vittna.

Dessutom kan Oscar Pistorius själv komma att vittna en andra gång.

I dag beslutade domare Masipa även att Pistorius borgenansökan beviljas. Det innebär att hans borgen förlängs och att han är fri fram till att rättegången återupptas den 13 oktober.

Masipa höll inte med Nel om att det förelåg en självmordsrisk.

Följ rättegången med Sportbladet här.

FAKTA

Det här har hänt

14 februari 2013: Grips

Reeva Steenkamp skjuts till döds i Oscar Pistorius villa i Pretoria under natten till Alla hjärtans dag. Hon befinner sig bakom en låst toalettdörr och träffas av ett flertal skott skjutna genom dörren. Pistorius grips, misstänkt för mord.

15 februari 2013: Anklagas för mord

Oscar Pistorius första dag i rätten. Han bryter ut i tårar och skrik när domaren förkunnar att han anklagas för mord. En samlad Pistorius-familj bestrider anklagelserna mot sprint-stjärnan i ett pressmeddelande.

18 februari 2013: Mamman talar ut

Reeva Steenkamps mor talar ut som sin ”fruktansvärda sorg” över att ha förlorat dottern. ”Hon älskade som ingen annan. Den vackraste människan som någonsin levt är borta. Allt vi vill ha är svar. Svar på varför vår underbara dotter behövde dö på det här sättet”, säger June Steenkamp.

19 februari 2013: I rätten

Första dagen av borgensförhandlingarna. Pistorius förnekar att han mördat Reeva och menar att han misstagit henne för en inbrottstjuv. Åklagar-teamet, lett av Gerrie Nel, förklarar att man kommer att söka åtal för överlagt mord. Vidare menar man att Pistorius tagit på sig sina benproteser innan dödsskjutningen, och att det gör skjutningen till ett överlagt mord. Att fällas för överlagt mord innebär en dom på minst 25 års fängelse i Sydafrika. Samtidigt som borgensförhandlingarna i Pretoria pågår begravs Reeva Steenkamp i hemstaden Port Elizabeth.

20 februari 2013: Rätten dag 2

Andra dagens borgensförhandlingar. Polisens utredningsledare Hilton Botha vittnar i rätten. ”Ett av våra vittnen hörde ett bråk”. Åklagar-teamet menar att skotthålen i dörren visar på en projektilbana som innebär att Pistorius måste ha haft benproteserna på sig. Pistorius försvarsadvokat Barry Roux motsätter sig brotts-rubriceringen överlagt mord.

21 februari 2013: Rätten dag 3

Tredje dagens borgensförhandlingar. Försvaret går till angrepp mot polisens utredningsarbete och utredningsledare Hilton Botha. Senare samma dag plockas Botha bort från fallet då det framkommer att han själv är anklagad för sju mordförsök. Vineshkumar Moonoo ersätter. Nike bryter sitt sponsoravtal med Pistorius.

22 februari 2013: Åtalas

Efter utdragna borgensförhandlingar med mycket förseningar fattar domstolen sitt beslut under den fjärde dagen. Åtalet står fast vid överlagt mord, men trots det beviljas Pistorius borgen. Han lämnar över sitt pass och samtliga vapen i sin ägo. Åklagare och försvar är överens om att rättegången kommer att dröja ”många månader”. Han ska infinna sig i rätten igen den 4 juni.

3 mars 2013: Henke om vapen

Oscar Pistorius far, Henke Pistorius, uttalar sig tvivelaktigt när han försvarar sin son. Henke menar att vita sydafrikaner behöver vapen i hemmet som följd av den ”inbrottsvåg som råder i landet”.

28 mars 2013: Får resa ut

De ursprungliga, hårda, borgensvillkoren mildras när domstolen ger Pistorius tillstånd att resa utomlands så att han i teorin skulle kunna tävla.

14 april 2013: Syns på krogen

Sydafrikansk media rapporterar att Pistorius setts ute på krogen, festandes.

4 juni 2013: I rätten igen

Pistorius tillbaka i rätten under ett par minuter. Datum för rättegången skjuts upp på obestämd tid då polisen meddelar att man behöver mer tid för utredningen.

28 juni 2013: Tränar igen

Pistorius återvänder till träning. Hans tränare bekräftar att sprint-stjärnan är tillbaka i träning men betonar att ”det kommer dröja” innan han tävlar igen.

19 augusti 2013: Rätten dag 2

Pistorius tillbaka i rätten. Han åtalas formellt för överlagt mord och rättegångsdatum sätts till den 3 mars 2014. Hade Reeva varit vid liv hade hon fyllt 30 år denna dag.

3 mars 2014: Rättegången inleds

Vad som skulle bli en långdragen rättegång inleds. 37 vittnen hörs innan Pistorius beordras att genomgå en en månad lång sinnesundersökning den 20 maj. Man kommer fram till att han inte lider av någon mental sjukdom.

12 september 2014: Fälls

Pistorius frias från åtalspunkten om överlagt mord men fälls för den mindre åtalspunkten Culpable homicide, något som närmast motsvarar vållande till annans död i svensk lag. Han fälls även för ett mindre vapenbrott efter att ha skjutit ett vådaskott på en restaurang.

Sammanställning: Kristopher Karlsson.