”Tror inte att det blir något fängelse”

Oscar Pistorius kan slippa frihetsberövning

1 av 8
SPORTBLADET

Oscar Pistorius har i dag fällts för Reeva Steenkamps död.

Men att det blir någon tid i fängelse är inte säkert.

– Jag tror inte att han kommer att tillbringa någon tid i fängelse, säger sydafrikanska rättsexperten Llewellyn Curlewis.

Oscar Pistorius har i dag fällts för Culpable homidice, ett brott som i Sverige närrmast motsvaras av vållande till annans död. För det riskerar han ett fängelsestraff upp till 15 år.

Sprintstjärnan har även fällts för ett mindre vapenbrott, efter att ha avfyrat ett vådaskott på en restaurang i Johannesburg. För det riskerar han ett fängelsestraff upp till fem år.

Men det finns inga miniminivåer vad gäller straffsatser för något av brotten och Pistorius kan slippa fängelse helt och hållet.

”Min magskänsla”

Sydafrikanska rättsexperten Llewellyn Curlewis, som analyserat fallet för brittiska Sky News, tror också att sprintstjärnan slipper fängelse.

– Min magkänsla är att Pistorius kommer att få en icke-frihetsberövande dom. Jag tror inte att han kommer att tillbringa någon tid i fängelse, säger Curlewis enligt Eurosport.

Domare Masipa kan förutom fängelse i stället döma Pistorius till villkorlig dom, husarrest, skyddstillsyn eller ett ekonomiskt straff. Hon kan även kombinera straffen.