Dopningsprofessorn Bengt Saltin död

Han blev 79 år

Bengt Saltin. Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Den svenske dopningsexperten Bengt Saltin har avlidit.

Saltin var tidigare dopningsansvarig vid internationella skidförbundet och har larmat om fusk vid flera stora mästerskap.

– Det känns väldigt väldigt konstigt. En person som man hört om hela livet och sen fick en relation är plötsligt borta, säger Anna Haag.

En av skidsportens mest kända dopningsexperter har avlidit.

Bengt Saltin blev professor i humanfysiologi vid Köpenhamns Universitet 1973 och var många år verksam i Danmark. Saltin har tidigare också varit dopningsansvarig vid internationella skidförbundet – och han har flera gånger pekat på dopningsproblem i samband med mästerskap.

2013 hävdade Saltin att det garanterat skulle finnas dopade skidåkare vid VM i Val di Fiemme det året.

– Att ta epo två, tre veckor före den aktuella tävlingen, två tre gånger i veckan, låg dos, kan inte upptäckas med nuvarande testmetodik om man inte är otroligt lyckosam, sa han till SVT då.

Höghöjdsatsning

Saltin påstod att blodvärden från 2001 påvisade dopade norska skidåkare – och professorns misstankar har flera gånger fått stor uppmärksamhet och mötts av upprördhet i grannlandet.

På Riksidrottsförbundets antidopning-kommitté mottas beskedet om Saltins bortgång med sorg.

– Det kände jag inte till. Men det är naturligtvis beklagligt, säger Jan Engström i dopingkommissionen.

Stjärnorna om sorgen

Damlandslaget befinner sig på läger i Ramsau, Österrike. De har fått kännedom om Bengt Saltins död. Bengt Saltin var med landslaget på läger i Val Senales hösten 2012.

– Jag såg det i går kväll. Det var tråkigt att höra, säger Ida Ingemarsdotter.

– Jag har haft lite kontakt med honom när jag pluggar eftersom han var knuten till Mittuniversitet och Idrottsvetenskapliga programmet så jag har varit på en del föreläsningar av honom. Och under lägret där i Val Senales diskuterade jag en del med honom, säger fortsätter Ingemarsdotter.

Anna Haag hoppas nu någon kan föra vidare Saltins arv inom skidsporten.

– Det är mycket kunskap som går förlorad, jag hoppas man tar tillvara på den, säger hon.

Bengt Saltin blev 79 år.