Stjärnan försvarar ”nakendräkten”

1 av 6
SPORTBLADET

Dräkterna som Bogota Humanas damlag bar skapade ramaskri.

Men att kvinnorna skulle se nakna ut var inte tanken.

Det menar lagets stjärna, tillika designer av dräkterna.

– Jag tycker att det är sorgligt att det ska krävas någonting sådant här för att damcykel ska få så här mycket press, säger Angie Tatiana Rojas.

Det var förra helgen som Colombianska cykelteamet Bogota Humana skapade stora rubriker under den 19:e upplagan av Giro de Toscana. Det var dock inte för lagets resultat, utan för de smaklösa dräkterna man bär denna säsong.

Färgvalet på dräkterna kring bäckenområdet ger intrycket av att kvinnorna kan vara nakna, och bikemagazine.com kallade dräkterna ”hemska och kränkande”.

Hudfärgat

Dagen efter bemötte Carlos Orlando Ferreira, president för Bogotas cykelförbund, kritiken.

– Den skapades utan illvilja. Det fanns ingen avsikt att utnyttja kvinnorna för att marknadsföra sponsorerna, sa han enligt El Espectador.

Det försvarstalet backas nu upp av lagets stjärna, Angie Tatiana Rojas, som själv designat dräkten. Hon hävdar i en intervju med Cycling Inquisition att tanken inte alls var att det skulle se naket ut, utan att den guldiga färgen är en av sponsorernas färger.

– Jag erbjöd mig att designa kläderna för att hjälpa mitt lag, min organisationen och mina lagkamrater. Jag försöker alltid vara så hjälpsam som möjligt både på och av cykeln, säger hon.

”Är sorgligt”

Rojas beklagar även att när damernas cykelsport blir en världsnyhet så handlar det inte om resultat.

– Jag tycker att det är sorgligt att det ska krävas någonting sådant här för att cykelsporten, och särskilt damcykel, ska få så här mycket press. Men vi måste ta vara på den här situationen, hur den än uppstod. Vårt mål med att träna, tävla och med varje tramptag är trots allt att göra våra familjer stolta, att representera vår stad och våra familjer med stolthet, säger Rojas.