Medaljläge för Olsson

Foto: BILDBYRÅN
Josefin Olsson.
SPORTBLADET

Josefin Olsson har varit nära mästerskapsmedalj förr. Men Laser radial-seglaren har aldrig haft ett så bra läge inför avgörandet som i VM i Santander.

Svenskan är delad tvåa inför torsdagens medaljsegling.

Bara de tio bästa får vara med då VM-medaljerna i laser radial ska fördelas. Josefin Olsson och tjeckiskan Veronika Kozelska Fenclova är på delad andraplats – först i mål är före sammanlagt.

Till ledande nederländskan Marit Bouwmeester är det 10 poäng – inte omöjligt att nå med tanke på att det är dubbla poäng i guldfinalen, ettan får 2 poäng och tian får 20.

TT: Blir det taktiksegling om medaljerna?

– Jag tror inte det, men det beror lite på vädret, säger Josefin Olsson i mobilen till TT.

– Det är ganska svårt inne på medaljbanan med stora skift och mycket vindbyar, det är svårt att segla mot någon annan. Man får koncentrera sig på sitt eget race.

Josefin Olsson har säkrat en nationsplats i klassen till OS 2016. Nu är hon ute efter sin första mästerskapsmedalj. Bakom tättrion är fyran Evi Van Acker, bara tre poäng efter Olsson.

– Jag blev ju fyra i EM, så det vill jag inte bli igen, säger hon.

I Laser föll Jesper Stålheim från nionde till 13:e plats i den åttonde och sista grundseglingen och missade guldfinalen. Han hade dock redan säkrat en svensk OS-plats i klassen.

TT