Vårdas i hemmet – av 15 specialister

Rehabiliteringen kostar ”Schumi” över en miljon kronor i veckan

1 av 28
Michael Schumacher vårdas nu i sitt hem.
SPORTBLADET

Schumacher-familjens bostad vid Genevesjön i Schweiz har nu omvandlats till en privatklinik då F1-legendaren återvänt hem.

– En stor del av det team som nu vårdar Michael utbildades av våra specialister, säger en talesperson vid Lausanne-sjukhuset.

Det var den 29 december 2013 som Michael Schumacher, 45, skadade sig allvarligt i en skidolycka i de franska alperna. Formel 1-legendaren hamnade i koma och vårdades under sex månader på sjukhus i Grenoble, Frankrike.

Därifrån flyttades han under stort hemlighetsmakeri vidare till ett sjukhus i Lausanne, Schweiz. Och så förra veckan, efter nio månaders vård på olika ställen fick "Schumi" äntligen komma hem.

Men tyskens manager Sabine Kehm sade förra veckan att kampen är långt från över:

– Michaels rehabilitering fortsätter från och med nu hemifrån. Han har under de senaste veckorna och månaderna gjort framsteg, men det är fortfarande en lång och svår väg som ligger framför honom, sa Kehm.

Betalar löner

Enligt tyska tidningen Bild vårdas Schumacher nu av 15 stycken specialister i hemmet vid Genevesjön, som nu blivit en liten vårdklinik. Vårdkostnaderna uppges mäta över motsvarande drygt en miljon kronor i veckan då man hyr sjukhusutrustning och betalar löner.

En talesperson för sjukhuset i Lausanne bekräftar att man utbildat de specialister som nu vårdar Schumacher i hemmet.

– En stor del av det team som nu vårdar Michael utbildades av våra specialister. Vi följer hans behandling noga och står till hans tjänst om han behöver något, säger talespersonen till Bild.

”Känna trygghet”

Att flytta hem är också ett steg i rehabilitering för ”Schumi” som uppges alltjämt vara stum och inte kunna röra sig.

– En sådan känslomässig stimulans är mycket viktig för patienter som har drabbats av en allvarlig hjärnskada. Man kan känna trygghet i familjemiljön, bekanta dofter och färger, säger hjärnforskaren Mandred Spitzer vid universitetssjukhuset i Ulm.