Svensk gripen för misshandel

Polis kallades till platsen

SPORTBLADET

■ ■ En svensk elitidrottare har gripits av polis på ett hotell i Michigan. Han misstänks både för att ha misshandlat en anhörig och för skadegörelse på egendom, enligt USA-medier.

Lagidrottaren kan komma att friges mot borgen på 5 000 dollar, motsvarande 36 000 kronor. Han ska ha frigivits under torsdagen mot en lägre borgen, men sedan gripits en gång till.

Exakt vad svensken anklagas för är oklart. Misshandel av anhörig i amerikansk rätt kan gälla allt från nedsättande ordval till olika grader av fysiskt våld. Men enligt amerikanska medieuppgifter riskerar mannen upp till ett år i fängelse för skadegörelse. För de andra två brottsrubriceringarna, som gäller misshandel, är straffskalan upp till 93 dagars fängelse.

Företrädare för svenskens lag ser allvarligt på händelsen och arbetar för att få fram mer information om fallet.

TT har inte kunnat nå åklagarkontoret, som polisen hänvisar till, för en kommentar.

Väcker reaktioner

Att ytterligare en spelare i en nordamerikansk proffsliga grips för våld mot anhörig väcker reaktioner. Det har förekommit två uppmärksammade fall inom NFL i amerikansk fotboll den senaste tiden: Ray Rice som misshandlat sin flickvän och Adrian Peterson som misshandlat sin son. Dessutom ska den amerikanska landslagsmålvakten Hope Solo ställas inför rätta, misstänks för misshandel av sin syster och systerson.

Proffsligorna har kritiserats för att inte ha utdömt tillräckligt hårda avstängningsstraff. För några dagar sedan berättade basketligan NBA:s kommissionär Adam Silver att man tänker se över sin policy när det gäller våld i hemmet och har påbörjat diskussioner med spelarfacket om hur spelarna ska utbildas och hur hjälpprogram för dem och deras familjer ska kunna se ut. Silver sade att avstängningsstraff inte är det enda medlet.

FAKTA

TT

ARTIKELN HANDLAR OM