Anette Norberg om cancerbeskedet: ”Jag fick panik”

1 av 11 | Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
En klassisk bild. Anette Norberg (t.h.) kysser Eva Lund efter OS-guldet 2010.
SPORTBLADET

För lite över ett år sedan hittade Anette Norberg, 47, en knöl i ena bröstet.

Nu berättar hon om cancerbeskedet för Expressen.

– Det var inte roligt att tappa håret, säger curlinglegendaren.

Det var en söndagsmorgon i juni förra sommaren som svenska curlinglegendaren Anette Norberg upptäckte en knöl i ena bröstet.

– Jag fick panik, väckte min särbo Kenneth, bad honom också känna efter och åkte utan att äta frukost in till Södersjukhuset, säger curlingstjärnan, berättar hon för Expressen.

Hon åkte direkt till sjukhuset men i och med att det var söndag var mammografiavdelningen stängd. Hon skulle få vänta till onsdagen innan hon skulle få röntga brösten.

– Jag fick inget besked, mer än att personalen ville ta biopsi (vävnadsprov, reds anm). Sedan skulle det dröja någon vecka innan provsvaret kom. Då bröt jag ihop och låg och skakade på bänken i väntrummet.

”Ingen såg”

Till slut visade röntgen cancern och i åtta månader har Norberg kämpat med cellgifter, operation och strålning för att bli kvitt tumören i bröstet.

– Det är klart att det inte var roligt att tappa håret, men det var faktiskt inte så känsligt för mig som man kanske skulle kunna tro. Den blonda peruken jag fick var dessutom så bra att ingen på jobbet såg att det inte var mitt eget hår, säger Norberg.

Sjukhuspersonalen ordnade så att man tidigarelade behandlingen så att curlinglegendaren kunde kommentera sporten för Viasat under OS i Sotji.

Lever i nuet

Nu har håret växt ut igen och hon är nyss hemkommen från Sicilien där hon tävlade i sjunde säsongen av Mästarnas Mästare.

– Jag försöker leva mer i nuet. Förut var jag alltid på väg. Nu stannar jag upp och övar på att njuta av tillvaron. Och jag har blivit mera noggrann med att bara göra saker som jag själv vill och som ger mig något.

I dag stödjer hon även vännen Anna Bensons insamling till cancerforskning genom recept- och inspirationsboken ”Rosa kokboken”.