Svensk skidstjärna befaras död i lavinolycka

1 av 7
SPORTBLADET

"Ni kommer förmodligen inte höra mycket från oss på ett tag".
Det var extremskidåkaren Andreas Fransson sista inlägg.

Nu rapporteras han ha omkommit i en lavin på det chilenska berget San Lorenzo.

– Man tror det men det är ingen som varit framme hos dem, vi får se, säger hans mamma Carola Fransson till Aftonbladet.

På onsdagsmorgonen uppger UD att de inväntar information från räddningsledningen på plats i Chile. Räddningsarbetet samordnas mellan chilenska och argentinska myndigheter.

– Den information jag har är att det chilenska räddningsmanskapet har nått fram till platsen nu, säger Johan Tegel, vid UD:s pressjour på onsdagsmorgonen.

Det är ännu inte bekräftat att det är Andreas Fransson som omkommit i lavinolyckan.

– Man tror det men det är ingen som varit framme hos dem, vi får se, säger hans mamma Carola Fransson till Aftonbladet.

Pappan Alf Fransson har berättat för Norrbottens-Kuriren att man sett två kroppar i lavinen.

Skulle spela in film

I fredags begav sig extremskidåkaren Andreas Fransson mot bergsområdet San Lorenzo som ligger i Chile nära gränsen till Argentina för att spela in en film ihop med två andra svenskar, samt en kanadensare.

Det chilenska berget är 3700 meter högt och täcks av tre glaciärer. Inför avfärden publicerade Andreas Fransson ett sista inlägg på Instagram.

"Jag ser fram emot att hänga i det vilda två veckor. Ni kommer förmodligen inte att höra mycket från oss på ett tag" skrev han.

Fastnade i snöskred

Under måndagkvällen rapporteras något ha gått fel. Enligt chilenska biobiochile.cl fastnade sällskapet i en lavinolycka.

– Det hände en olycka i ett bergsområde i södra Chile. Tre svenskar är inblandade. Två uppges vara oskadda, den tredje rapporteras som saknad. Vår ambassad i Santiago är i kontakt med räddningsledningen, säger Catarina Axelsson vid UD:s pressjour.

Hon lägger till:

– Man ska ha tagit sig fram till platsen som ligger väldigt svårtillgängligt.

Medför risker

Svensken och kanadensaren rapporterades under tisdagskvällen ha omkommit. Svensken är en man i 30-årsåldern som är hemmahörande i norra Sverige.

Anders Norin är Skidförbundets sportchef för freeskiing. Han beskriver svensken som en säkerhetsmedveten person, men säger att den typ av skidåkning han utövade medförde risker.

– Det är en genre där man utsätter sig för situationer som kan uppstå. Det är ingen ofarlig miljö.

I en intervju med magsinet Outside i mars 2012 fick Andreas Fransson frågan om hur han ser på riskerna med sitt yrkesval.

– Oj, jag har många tankar kring riskerna med att vistas i berg. Jag är väl medveten om att det ibland kan vara riktigt farligt, men det finns stora belöningar också.

Andreas Fransson blev 31 år.