Sveriges populäraste idrottare år 2014

Foto: Bildbyrån
Charlotte Kalla.
SPORTBLADET

■ ■ Vi har våra åsikter, men det intressanta är trots allt vad ni tycker.

När Sportbladets läsare för åttonde året i rad korar Sveriges populäraste idrottare hamnar lika många män som kvinnor på listan.

31 år skiljer mellan äldst och yngst, golf verkar lika populärt som MMA, ridsport lika älskat som hockey.

Och som vanligt dominerar en kille från Rosengård och en tjej från Tärendö.

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 271 intervjuer och genomfördes i form av webbenkäter under perioden 15 till 19 december.

Frågan som ställdes: Vilka tre nu aktiva svenska idrottspersoner gillar du mest?

Så såg topp 20 ut förra året

1) Zlatan Ibrahimovic, 58,7 %

2) Charlotte Kalla, 45,7 %

3) Johan Olsson, 13,4 %

4) Marcus Hellner, 12,0 %

5) Henrik Lundqvist, 9,8 %

6) Henrik Stenson, 7,7 %

7) Rolf-Göran Bengtsson, 5,8 %

8) Lotta Schelin, 5,2 %

9 Malin Baryard Johnsson, 4,6 %

10) Sarah Sjöström, 4,2 %

11) Anders Svensson, 4,0 %

12) Björn Ferry, 3,8 %

13) Emma Green Tregaro, 3,2 %

14) Andreas Isaksson, 2,7 %

15) Therese Alshammar, 2,6 %

15) Kim Källström, 2,6 %

17) Henrik Zettterberg, 1,6 %

18) Areba Aregawi, 1,4 %

19) Alexander Steen, 1,2 %

20) Emil Jönsson, 1,0 %

Fotnot: Då gjordes undersökningen av Sifo.

Populäraste sporterna på årets topp 20

4 längdskidor

3 fotboll

2 simning

2 ridsport

2 hockey

1 friidrott

1 triathlon

1 handboll

1 MMA

1 golf

1 skidskytte

1 alpint

Ålder- och könsfördelning på topp 20

Över 30 år: 13.

Under 30 år: 7.

Snittålder: 33 år.

Äldst: Rolf-Göran Bengtsson, 52 år.

Yngst: Sarah Sjöström, 21 år.

Antal kvinnor på topp 20: 10.

Män: 10.

1. Charlotte Kalla

27 år, längdskidor.

37 % av rösterna

När Anna Haag växlade till Charlotte Kalla låg Sverige 26 sekunder efter täten i OS-stafetten. Tärendös stolthet hade redan vunnit två individuella silver i Sotji, men redan hennes första tag med stavarna visade att hon inte var mätt.

Kalla knaprade in meter för meter på finska Krista Lahtenmäki och tyska

Denise Herrmann, men var fortfarande trea när löparna närmade sig stadion.

I sista kurvan slog svenskan på sin sjätte, sjunde eller om det är tionde växel. Den som varken Herrmann eller Lahtenmäki har på sin motor.

Kalla pressade sig fram på innern, blåste förbi rivalerna och bröt mållinjen som OS-guldmedaljör.

Dagen efter årets svenska idrottsprestation såg inte Sportbladet ut som

vanligt. Den vanliga tidningen var proppad med artiklar om de fyra åkare som

tagit guldet, men i mitten satt en extrabilaga. Den var 16 sidor tjock och varenda mening handlade om Charlotte Kalla.

Nu i efterhand, när Kalla fullt rättvist blivit framröstad som Sveriges mest

populära idrottare, känns den för tunn.

2. Zlatan Ibrahimovic

33 år, fotboll

33 % av rösterna

Zlatan Ibrahimovic är ny på listan.

2014 är första gången på länge som årets Ibrahimovic-ögonblick inte utfördes av Zlatan. I en dokumentär visade pappa Sefik upp den tuta som han klämmer på varje gång sonen gör mål.

Och visst har han haft skäl att bjäbba med hornet i år.

I våras vann Zlatan Ligue 1:s skytteliga överlägset, men de 26 målen för PSG bleknar mot milstolpen han nådde mot Estland i september. De två fullträffarna förde upp honom på 50 landslagsmål, vilket gör honom till tidernas främsta målskytt i Blågult.

I höst har skadorna gjort sig påminda. Den 33 år gamla och 95 kilo tunga kroppen är sliten och har bara hunnit med åtta ligamål hittills, vilket aktualiserar frågan om hans pensionering. Kan det bli redan i vår? Orkar han satsa över EM 2016?

I år har Ibrahimovic flaggat för att flytta till amerikanska MLS. Blir det så kommer han under karriären ha burit tröjor från sju länder: Sverige (MFF), Holland (Ajax), Italien (Juventus, Inter, Milan), Spanien (Barcelona), Frankrike (PSG) och Norge (Dressmann).

3. Sarah Sjöström

21 år, simning

18 & av rösterna

Listans yngsta atlet är också hon som vunnit flest medaljer under 2014.

Sju SM-guld och sju EM-medaljer kröntes i december med tre VM-guld i Doha

i december. När 21-åringen stod bredvid bassängen i Qatar verkade hon själv häpen över framgångarna.

”Det är lika många medaljer som många vinner under hela sin karriär. Det är rätt coolt”.

Sjöströms största stund under året är ändå ett demonlopp på 50 fjäril i Borås. Allt som hon slipat på klaffade: starten var rask, uppgången perfekt, målgången likaså. Tiden 24,43 var 62 hundradelar snabbare än Alshammars världsrekord från superdräktsåren.

Det unika med Sjöström är inställningen. Hon tror sällan på sig själv inför mästerskapen, men finner kraft i att sänka förväntningarna och försöka över­raska sig själv. Blir det ännu ett guld är det en skräll i hennes huvud. Blir det en fjärdeplats är det precis vad hon hade väntat sig.

4. Henrik Lundqvist

32 år, ishockey

15 % av rösterna

”Det är inte lätt att göra Henrik Lundqvist generad om du inte, såklart, säger att han är New Yorks bästa idrottare”. Så börjar ESPN-reportern Ian O’Connor en artikel i april med titeln ”Lundqvist is undisputed king of NY”.

Så undrar du över om det bara är svensk media som jamsar sig med ”Kung Henrik” så är svaret nej. 32-åringen ledde i våras Rangers till deras första final på 20 år. Han är ligans bäst betalde målvakt, har svenskt rekord i hållna NHL-nollor och var förstemålvakt i den upplaga av Tre Kronor som vann silver i Sotji. Däremot klär sig Henrik lite tråkigt.

5. Malin Baryard-Johnsson

39 år, ridsport

8 % av rösterna

Baryards slog världsrekord 2014. Gissa vilket!

Först ska vi konstatera att Malin blivit en stark symbol för en av Sveriges största idrotter. Trots att glansdagarna med Butterfly Flip ligger tio år bakåt i tiden verkar hennes popularitet inte falna.

Rekordet då? Jo, Baryard har blivit sportchef för Sweden International Horse Show som lördag 15 november hade 13 750 åskådare, vilket är den högsta uppmätta publiken på ett hästevenemang inomhus.

5. Therese Alshammar

37 år, simning

8 % av rösterna

Foto: Bildbyrån

1997 vann en 19-årig talang sin första mästerskapsmedalj. Det har blivit ett garage med blänkande priser sedan dess. Nu har Alshammar 71 medaljer och en son som heter Fred. Ändå siktar hon på att förlänga säsongen över nästa sommars långbane-VM och OS i Rio 2016.

Therese Alshammar poserar också på ett av årets finaste porträtt. Hon sitter på en startpall med Fred ammandes vid brösten för att rikta ett långfinger mot bakåtsträvare som inte gillar att bebisar äter i offentligheten.

”Jag var alltid beredd på att jobba hårt för amningen, och det fick jag också göra. Ingenting som är värt att göra är lätt” sa Alshammar.

7. Henrik Stenson

38 år, golf

7 % av rösterna

Den gladlynte göteborgaren öppnade året med att ta emot Jerringpriset. ”Jag har väl lyckats vinna över en och annan som inte spelar golf” sa han efter sitt livs säsong. 2014 har varit en aning sämre, men Stenson är fortfarande världstvåa och en större internationell stjärna än han får uppmärksamhet för.

Sjundeplatsen på listan över våra populäraste idrottare känns rent av för låg: han är ju näst bäst i världen! Han är ju gladlynt!

7. Lotta Schelin

30 år, fotboll

7 % av rösterna

2014 har varit ett segertåg för anfallaren. Målrekord både i landslaget och klubblaget. Liga- och cuptitel med Lyon.

Diamantbollen. Skytteligaledning i Frankrike just nu. Sveriges näst populäraste fotbollsspelare heter inte Källström, Guidetti eller Isaksson. Det känns förbannat rättvist.

7. Marcus Hellner

29 år, längdskidor

7 % av rösterna

Som vi har tvivlat på Lerdalas gigant. Ibland i världscupen uppträder han segt och tjurigt, men när det vankas mästerskap glöder något till i de där ögonen. Granskar vi hans prisskåp framträder ett mönster: Hellner har vunnit två medaljer i alla SM han har ställt upp i. Han vann två medaljer i OS 2010, två medaljer i VM 2011 och VM 2013. Till OS i Sotji tvivlade vi igen. Marcus svarade med att två medaljer: ett guld och ett silver.

10. Emma Green

30, friidrott

6 % av rösterna

Folkkär höjdhoppare och manikyr-aktivist. Har hela året slitit med en ryggskada som kommit till följd av ett gammalt diskbråck. Hon hann ändå med att tävla på EM i augusti, där hon gick till final men slutade nia.

10. Daniel Alfredsson

42 år, ishockey

6 % av rösterna

Det måste stå fel i Alfredssons pass. Det hävdas att 25-åringen skulle vara 42 år gammal. Nåväl, den evigt pigge centern avslutade karriären med OS-silver i våras och tackade i vintras för sig på en känslosam ceremoni i Ottawa.

12:e plats: 5 % av rösterna

Björn Ferry, 36, skidskytte. 5 %

Ni yngre läsare kanske inte vet att författaren Björn Ferry också har en karriär som idrottare bakom sig. Han var skidskytten som efter en lång karriär kramade ur sitt livs bästa tävlingar precis före pensionen – sex pallplatser de tre sista veckorna i världscupen.

Johan Olsson, 34, längdskidor. 5 %

Världscupsledaren Martin Johnsrud Sundby beskriver det bäst: ”Har Johan Olsson någon gång gått ut och sagt att han är i bra form? Fy fan, den dagen tror jag att vi andra kan skita i att ställa upp på startlinjen”. Femmilskungen Olsson tävlar numera sparsamt och kommer garanterat att snacka ner sig själv inför VM i Falun. Lyssna inte på honom. Han känner sin kropp, han kommer att vara i kanonform.

Rolf-Göran Bengtsson, 52, ridsport. 5 %

Gubben gnetar sig fast på listan, trots att året störts av en skadad ljumske och en muskelbristning.

Överraskad? Då ska du tänka på att RGB år 2011 vann Jerringpriset med den största marginalen i utmärkelsens nästan 40-åriga historia. Största framgången i år är samtidigt största missen: I september var Rolf-Göran i VM-final och hade god chans att bli Sveriges första medaljör i hoppning någonsin. Fyra gick till final. RGB blev fyra.

Alexander Gustafsson, 27, MMA. 5 %

En vattendelare. Okänd för stora delar av befolkningen, rena idolen för kampsportsentusiasterna. Zlatans kompis har i år gått en match, mot britten Jimi Manuwa, som var över i början av andra ronden. I väntan på gryningsmatchen mot Anthony Johnson i Stockholm i januari får Alex pigga upp sig med en ärofylld topplacering på folkets lista.

Anna Haag, 28, längdskidor. 5 %

Efter ett par obehaagliga år verkar Anna ha återvänt till världstoppen. Fjärdeplatsen på lucia var Haags största individuella framgång på

nästan fyra år. Ska vi gissa att det också är hennes rättframma attityd och inställning som gjort henne mer populär än de mer framgångsrika Ingemarsdotter, Richardsson och Jönsson?

17:e plats: 4 % av rösterna

Frida Hansdotter, 29, alpint. 4 %

I våras kom Hansdotter tvåa i slalomcupen. I vinter har hon inte slagit sig till ro, utan tagit sikte på och erövrat förstaplatsen. Nästa mål för folkets favoritalpinist torde vara mästerskapsmedaljer. I OS har hon aldrig varit på pallen, i VM har hon bara ett brons.

Isabelle Gulldén, 25, handboll. 4 %

Hon var EM:s bästa spelare i världens bästa tv-sport. Efter Sveriges ytterst oväntade brons är Gulldéns plats på den här listan ytterst väntad.

Lisa Nordén, 30, triathlon. 4 %

Skadeguden har behandlat OS-silvermedaljören illa i år. Hon missade EM med en öm vad, och när hon slitit sig tillbaka drabbades hon av en stressfraktur i foten. Trots bristen på framgång 2014 verkar folkets kärlek bestå.

Olof Mellberg, 37, fotboll. 4 %

Olof slår an något bekant i oss. Han representerar ett klassiskt mansideal. Han är tystlåten, beslutsam, hårig. Obeveklig. Det gör honom till Sveriges tredje populäraste fotbollsspelare också ett år då han bara spelar sju matcher i danska ligan och sedan går i pension.

ARTIKELN HANDLAR OM