Zetterberg styrde – Detroit vann

Svenskens nionde mål – avgjorde mot Devils

SPORTBLADET

Med fem minuter kvar avgjorde svenskarna.

Niklas Kronwall sköt, Henrik Zetterberg styrde.

Det gav Detroit en 3–1-seger mot New Jersey.

Detroit dominerade skotten stort i hemmamötet med New Jersey. Totalt blev det 28–13, men matchen var målmässigt jämn ända till slutminuterna.

Då, med exakt 5.01 kvar, var Henrik Zetterberg framme och styrde in Niklas Kronwalls höga skott bakom Devils-målvakten Cory Schneider. Det var kaptenens nionde mål för säsongen.

”Franzéns bästa på länge"

Darren Helm hade tidigare kvitterat för Red Wings och samme man avslutade också målskyttet med att sätta 3–1 bara 36 sekunder efter "Zätas" fullträff.

– Kul att se att han får utdelning för allt hårt jobb han uträttar. Det är inte lätt att vara skadad och gå igenom rehab och spendera mycket tid med att bygga upp kroppen igen. Skönt att se att han får göra mål, säger Henrik Zetterberg om den hårt skadedrabbade lagkamraten Helm till nhl.com.

Och coachen Mike Babcock fyllde i – och hyllade hela kedjan med Helm och svenskarna Johan Franzén/Gustav Nyquist.

– De hade en stor match. Jag tycker det var Franzéns bästa match på mycket, mycket länge. Det var positivt, säger Babcock.

Det blev 0+2 för Franzén och Nyquist då de spelade fram till båda Helms mål.

17 av 23 på bortais

Därmed tog rödvingarna en välbehövlig seger när laget nu under två månader mest ska åka runt i Nordamerika.

Detroit ska spela 17 av de kommande 23 matcherna på bortais med start på lördag i Vancouver.

– Nu får vi en lång resa och det blir bra för gruppen att spendera tid tillsammans, säger "Zäta" till The Detroit News.

■ ■ ■

Carl Söderberg stod för ett mål (hans åttonde) och en assist när Boston förlorade efter straffar (3–4) hemma mot Toronto. Även Loui Eriksson hade en assist tilll Torey Krugs 3–3-kvittering.

– En bra kämpainsats, men inte ens i närheten hur bra det såg ut i matchen före denna, sa Bostons finländske OS-målvakt Tuukka Rask till nhl.com.

■ ■ ■

Apropå finländska målvakter.

De övriga två, förutom Rask, som var med i Sotji förra vintern noterades båda för karriärens 30:e NHL-nolla.

Antti Niemi räddade 28 skott när San Jose vann med 3–0 borta mot Anaheim och Kari Lehtonen var snäppet värre med 32 räddningar när Dallas krossade stackars Arizona hemma med 6–0.

■ ■ ■

Henrik Lundqvist räddade 20 skott och New York Rangers vann direkt efter den snöpliga förlusten mot Dallas senast som bröt Rangers åtta matcher långa segersvit.

Det blev en klara 5–2 i bortamatchen mot Florida Panthers. Ryan Mc Donaugh, Chris Kreider och Martin St. Louis hade alla 1+1.

– Det var en viktig match. Det är ett lag som vi slåss mot i tabellen. Det var viktigt av den anledning, men också för att studsa tillbaka direkt med en seger, säger Henrik Lundqvist till nhl.com.

ARTIKELN HANDLAR OM