”Kan vara svårt att skilja på rollerna”

Anna Laurell Nash om  att ha sin make som tränare Sin tidigare identitetskris  Resan mot OS i Rio 2016

SPORTBLADET

Anna Laurell Nash är på väg mot OS i Rio.

Resan delar hon med sin make Daniel, som är ­hennes tränare.

– Det funkar ganska så bra. Vi har våra duster ibland, säger boxaren i veckans podd med ­sportens kvinnor.

Foto: Jimmy Wixtröm
I sin satsning mot OS i Rio 2016 har Anna Laurell Nash valt att ingå i ett nära sammarbete med sin make Daniel Nash , som nu är Annas tränare. En konstellation som inte alltid funkar smärtfritt.

I intervjun berättar hon också om kvinnomot­ståndet inom ­boxningen, den tunga identitets­krisen, hur det känns att få ett slag i ansiktet och om chocken efter Frida Wallbergs hjärn­blödning.

Anna Laurell Nash går in i en ny fas i sitt liv. Hon har doktorerat i organisk kemi och kan nu lägga fullt fokus på sin satsning mot OS i Rio 2016.

Sportbladets Petra Thorén mötte nyligen boxaren för en intervju till podcastserien med sportens kvinnor – Women’s Only.

Satsningen som 34-åringen gör mot OS sker i nära samarbete med maken Daniel, som nu är Annas tränare. De for på bröllopsresa till Brasilien för att reka och känna in OS-känslan.

– När jag ville komma tillbaka bollade jag först med min man. Det är en ganska stor satsning man gör som påverkar privatlivet väldigt mycket, säger Anna ­Laurell.

”Vi har våra duster”

Funkar det i ringen?

– Det funkar ganska så bra. Vi har våra duster ibland. Det gäller att veta att i boxningslokalen är det han som är chef, hemma är det inte han som är chef. Då är det delat chefskap. Ibland kan det vara svårt att skilja på rollerna.

– När vi är hemma är vi hemma, då är inte han min boxningstränare.

Har ni rykt ihop?

– Det har vi gjort...

”Kände mig meningslös”

Comebacken var inte helt given. I intervjun berättar Anna Laurell Nash om identitetskrisen som var stor när hon hade bestämt sig för att sluta förra gången, efter OS 2012.

– Jag kände mig meningslös vilket är jättesvårt att förklara för jag har så himla mycket saker i mitt liv. Jag hade ett jobb att gå tillbaka till, en doktorandtjänst som i sig är otroligt utmanande, man jobbar mot mål och har jätteroligt. Jag har en fin familj, jag har en man och inget att klaga på. Så man blir nästan arg på sig själv. Och en fin idrotts­karriär att titta tillbaka på. Men jag hade lite svårt att se vad meningen var.

– Det tog nästan ett år innan jag kände mig glad i grunden.

Nu finns både glädjen och ­lusten. Dessutom har Anna ­Laurell Nash kommit stärkt ur tunga perioder tidigare som när hon 2006 drabbades av gift­struma.

Orsakades av stress

När det var som värst kunde hon inte hålla ett glas utan att darra, hon svettades, klarade inte av att gå upp för en trappa utan att ­vila och inte att sova.

Enligt läkarna var stress orsaken till sjukdomen.

–  När de kom på vad det var så var det ganska skönt först, för man var så ­illa därhän att man tänkte bara på att vara frisk, berättar ­Anna Laurell Nash.

Ett utdrag ur podden – Anna Laurell Nash om...

... kollegan och vännen Frida Wallbergs hjärnblödning:

– Vi har gått igenom mycket till­sammans och jag har följt hennes proffs­karriär efteråt och vet att hon är en ­

otroligt kompetent ­boxare, hon är jätteduktig.

– Jag såg inte matchen. Jag satte på ­datorn dagen efter och såg vad som hade hänt och var jättechockad. Jag hade ­absolut inte förväntat mig det. Det var en otroligt olycklig händelse.

... om boxningens och IF Linneas roll i samhället:

– Otroligt viktig skulle jag vilja säga. ­Idrotten i sig är en stor del av samhället och uppfostran av ungdomar. I boxningen finns det en stor andel invandrare bland ungdomarna och jag tror att det är en ­öppen miljö där alla känner sig välkomna.

... hur det känns att få ett slag:

– När du är uppe i en boxningsmatch så har du så mycket adrenalin i kroppen så du känner egentligen inte så jätte­mycket ...

– Det är sällan att du blir riktigt träffad för du så van att blockera och gå undan, men det är klart att det gör ont att få ett ­riktigt hårt slag.

ARTIKELN HANDLAR OM