Här är Sveriges nye världsstjärna

”Jag har fått så oerhört mycket fans”

1 av 8
SPORTBLADET

Peter Sajwani tar sin sport med storm.

Dartvärlden älskar svensken som slog ut förstaseedade stjärnan James Wilson i dart-VM.

Nu siktar han på titeln – och 1,2 miljoner kronor i prispengar.

– Det har blivit så sjukt stort. Så fort jag går ut på gatan vill folk fotas och ha en autograf, säger Sajwani.

Sajwani-citat har blivit tröjor för fansen. Foto: DG Media

I dartsammanhang är BDO World Darts Championships ett av de mest prestigefyllda mästerskapen som finns, och följer ett annat världsmästerskap – PDC World Championship – inom sporten.

I det 40 man stora tävlingsfältet återfinns en svensk som just nu tar England med storm.

Peter Sajwani från Bro Dart Club i Stockholm inledde mästerskapet med att slå engelsmannen Sam Head och avancera till sextondelsfinal.

Och det var där han slog till med årets skräll inom sporten. Den okände svensken slog ut förstaseedade världskastaren James Wilson i måndags.

– Det har blivit så sjukt stort här i England. Det har inte hänt på 15 år att en förstaseedad spelare åkt ut så tidigt i ett världsmästerskap, säger en nöjd Sajwani när Sportbladet når honom över telefon. 

Stopp i trafiken

Efter matchen stod en tagen svensk för en uppskattad intervju med tv-kanalen BBC, som kallade segern för ”en chock”. De engelska dartfansen gillade vad de såg.

– Jag har fått ett smeknamn, The Chatterbox. Jag minns inte själva intervjun men vet att jag stod och babblade om ”living the dream”, ”I love you”. Det är intervjun och mina kommentar som gjort att jag nu fått så oerhört mycket fans. Så fort jag går ut på gatan vill folk fotas och ha en autograf. Jag har blivit inkallad på mediekontoret för att starta Twitter-konto eftersom de inte kan svara på alla frågor åt mig. Och min Facebook exploderat med vänförfrågningar. När vi skulle gå till affären stannade en lastbil och bara tutade och vinkade. Jag trodde först att vi gått för nära vägen men han ville bara hälsa. Det blev stopp i trafiken, säger han.

Härnäst för Sajwani väntar åttondelsfinal mot ännu en engelsman, 16-seddade Robbie Green. En match som spelas klockan 16 svensk tid i dag onsdag.

”Armen känns så skön”

I prispotten för världsmästerskapet finns 300 000 pund, motsvarande drygt 3,5 miljoner kronor, där drygt 1,2 miljoner kronor tillfaller vinnaren.

Skulle Sajwani ryka i åttondelsfinalen i dag vinner han motsvarande drygt 50 000 kronor.

Vad tror du om dina chanser att gå hela vägen?

– Jag tror ingenting egentligen. Just nu känner jag att jag ska koncentrera mig på darttavlan. Det har blivit så stort allting, och jag har väldigt liten erfarenhet så det är svårt att förbereda sig. Men spelar jag som jag har gjort och armen känns så skön som den gjort tidigare, då kan jag bli hur farlig som helst. Det finns ingen motståndare som jag kollar på och tänker ”där kan jag inte vinna”. Tavlan är rund, säger stockholmaren.

Är en stjärna

Sporten dart finns med hos Riksidrottsförbundet, men vad gäller intresse på bred skala i Sverige är det minimalt jämfört med länder som England och Nederländerna. Sajwani hoppas att han kan bidra med att göra sporten större på hemmaplan.

 – Förhoppningsvis kan jag göra det. Jag visar vägen till en helt annan värld av dart. Är man inte inne i dartvärlden har man i Sverige ingen aning om vad det handlar om. Jag är mer eller mindre en stjärna i Sverige. Jag har vunnit de flesta rankingarna hemma. Det finns inte en dartspelare i Sverige som inte vem jag är. Men media har tystat ner darten i Sverige. När vi kom med i Riksidrotssförbundet frågade de mest om det var en pubsport och om alkohol var inblandat. I andra länder är det tv-bolag som sänder och storsponsorer iblandade. Det är nästan lika mycket pengar som inom tennisen. Phil Taylor är den största, han har spelat in 300 miljoner kronor i prispengar. I toppen är de mångmiljonärer, säger han.

Får tjänstledigt för VM

Sajwani kan till skillnad från spelare som James Wilson och Robbie Green inte försörja sig på darten utan måste jobba och syssla med sporten på deltid. När han är iväg på VM tar han tjänstledigt från jobbet.

– Jag jobbar på ett natthärbärge och hjälper hemlösa missbrukare med psykiska problem. Jobbet är det bästa jag vet. Jag trivs jättebra och chefen ger mig tillgång till tjänstledigt när jag ska tävla. De följer mig från jobbet och tycker det är skitkul. De vill att jag ska lyckas.

Men drömmen är att syssla med dart på heltid?

– Ja, drömmen är fulltidsproffs. När jag är ute på touren slår jag fulltidsproffs som jobbar heltid med darten. Hur bra skulle jag kunna bli med de möjligheterna?

Att Sajwani vuxit ut till en profil i England blir tydligt i slutet av samtalet.

– Det knackar på fönstret här. Vi bor på bottenvåningen.

En supporter har uppmärksammat att ”The Chatterbox” sitter där inne och pratar i telefon. Han vill hälsa på genombrottsmannen.

Se avgörandet mot Wilson och segerintervjun med BBC, 14:05 in i klippet, här (OBS: Extern länk).

Och en senare intervju med BBC där han får en puss av BBC-reportern.

De tjänar multum – på pubsporter (Plus)

ARTIKELN HANDLAR OM