Byggmark klar för VM – deras platser i fara

Foto: GETTY
Jens Byggmark.
SPORTBLADET

Konkurrensen om att knipa en plats i alpina VM är stenhård.

När skidförbundet gör sin första uttagning är endast Jens Byggmark klar för VM på hemsidan. Medan Maria Pietilä-Holmenr, Frida hansdotter och Sara Hector kan börja förbereda sig på damsidan.

Foto: Bild: SVTPLAY
Hansdotter klar för VM

Svenska skidförbundet har gjort sin första uttagning till alpina VM i Vail/Beaver Creek. Kriterierna var tuffa, en placering bland de tre främsta i världscupen och åkarna kan lugnt börja förbereda sig för VM som inleds den 3:e februari i USA.

Än så länge har fyra svenska åkare uppfyllt kraven. Tre på damsidan och en på herrsidan. Frida Hansdotter har radat upp pallplaceringar i slalom i vinter och endast missat pallen två gånger, när hon blivit fyra. Maria Pietilä Holmner och Sara Hector har varsin VC-seger i slalom respektive storslalom och är därför givna i VM-laget.

– De här tre tjejerna har varit stabila i sin åkning den här säsongen och gjort fantastiska resultat med flera pallplatser, då är det självklart att de ska bli förhandsnominerade, säger damchefen Fredrik Steinwall i ett pressmeddelande.

Myhrer och Larssons platser i fara

På herrsidan har det gått trögare i backen. Trots Sveriges på pappret starka slalomlag är det bara Jens Byggmark som tagit sig upp på pallen med en tredjeplats från Madonna di Campiglio.

– Det är fullt möjligt att vi tar fler pallplatser på herrsidan, många av killarna är uppe och fajtas topp tio i slalom men än så länge är det bara Jens som har tagit klivet upp på pallen och förtjänar att bli förhandsnominerad till VM, säger Tomas Karlsson, herrchef.

OS-medaljören från 2010, André Myhrer och veteranen Markus Larsson har inlett säsongen tungt och allt som oftast varit utanför topp-tio. Just nu innebär deras blygsamma facit att deras VM-plats är rejält i farozonen. Enligt statistiken är de just nu inte två av de fyra som får köra VM-slalomen den 13: februari.

Mattias Hargin med två fjärdeplatser, har varit jämnaste svensk i topp och lär inte behöva oroa sig över VM-platsen. Bakom Hargin och Byggmark skuggar Axel Bäck och Calle Lind som var femma och sexa i Åre. Fyra slalomtävlingar återstår innan VM.

Den slutgiltiga truppen presenteras den 28:e januari. Sverige har fyra startplatser i varje gren.

FAKTA

Alpina laget till VM i Vail 2015

Damer:

Frida Hansdotter, Norbergs SLK

Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK

Sara Hector, Kungsbergets SLK

Herrar:

Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden

Läget inför VM-uttagningen

Jens Byggmark:

Bästa resultat den här säsongen: 3:a i Madonna di Campiglio.

Kommentar: Togs ut i VM-truppen tidigare i veckan. Den enda av de svenska herrarna.

Mattias Hargin:

Bästa resultat den här säsongen: 4:a i Åre och Zagreb.

Kommentar: Tog säsongens andra fjärdeplats i Zagreb och det är mycket som ska till om Hargin inte tar en VM-plats.

Axel Bäck:

Bästa resultat den här säsongen: 5:a i Åre.

Kommentar: 5-6-6. Körde ur i Adelboden, men ligger fortfarande bra till i kampen om VM-platserna.

Calle Lindh:

Bästa resultat den här ­säsongen: 6:a i Åre.

Kommentar: Har haft en nedåtgående formkurva med urkörningar och i Adelboden räckte inte tiden till ett andra åk. Men sjätteplatsen från Åre räcker i dagsläget till VM.

André Myhrer:

Bästa resultat den här ­säsongen: 8:a i Adelboden.

Kommentar: Är utanför VM-laget i dagsläget och kämpar fortfarande med att hitta rätt med nya skidorna. Tog dock säsongens bästa placering i Adelboden.

Markus Larsson:

Bästa resultat den här säsongen: 7:a i Adelboden.

Kommentar: Formen har varit på väg upp och i Adelboden visade Larsson att han ville vara med och slåss om VM-platserna på allvar.

Anton Lähdenperä:

Bästa resultat den här ­säsongen: 11:a i Levi.

Kommentar: Gjorde ett bra andraåk i Zagreb. Men har en bit kvar till VM.

Det svenska laget tas ut efter tävlingen i Schladming den 27 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM