Yasin ska hjälpa Irak i det okända mästerskapet

Japan favorit till titeln

Ahmed Yasin.
SPORTBLADET

Ahmed Yasin har en lyckad säsong bakom sig i Örebro. Nu ska han hjälpa Irak till en bra prestation i de asiatiska mästerskapen som startade i dag.

– Det är en väldigt stor turnering, nästan som VM och många ögon kommer att att riktas mot det, säger Yasin till Sportbladet.

För många är det nog okänt att Asiatiska mästerskapen drog igång under fredagen. Men för Ahmed Yasin, 23, tillvardags i allsvenska Örebro är det sitt livs veckor. Yasin som gör sitt första stora mästerskap ser verkligen framemot turneringen som spelas i Australien. När Sportbladet får tag på honom så är det senkväll i Australien medan det bara är eftermiddag här hemma i Sverige.

– Vi har varit här ett par dagar nu för att vänja oss vid tidsomställningen. Det är speciellt för alla i laget men nu börjar man komma in i det.

Jordanien i premiären

På måndag är det dags för Irak att gå in i mästerskapet då Jordanien väntar. Sedan väntar Japan innan Palestina väntar. Som vanligt är det de två bästa som gå vidare från gruppen.

– Vi har inte satt upp några mål för turneringen, vi ser första matchen mot Jordanien lite som en final då det är viktigt att få en bra start.

Vilka är favoriter till att vinna?

– Japan är ju det naturligtvis, de har några riktigt stora stjärnor i Honda och Kagawa, men sedan har Australien hemmaplan och de ska man aldrig underskatta i ett mästerskap.

Vann mästerskapet 2007

Asiatiska mästerskapet är nog okänt för de flesta här hemma, men faktum är att det är riktigt stort borta i Asien och kan jämföras med ett Europamästerskap. På dagens premiärmatch var det närmare 40 000 åskådare och Yasin hoppas på bra stöd för Irak. Landet vann mästerskapet 2007 som spelas vart fjärde år.

– Fotboll är stort hemma i Irak och jag tror det kommer minst 5000 irakier till Australien för att heja fram oss, det känns grymt kul.

Gjorde landslagsdebut 2011

Yasin som bott i Sverige nästan hela sitt liv gjorde landslagsdebut 2011 för Irak och har sedan dess gjort ett 30-tal landskamper som han uttrycker det själv. Han anser sig ha goda chanser till att spela från start redan i premiären.

– Förbundskaptenen sa direkt till mig när vi samlades att han ser mig som en viktig spelare och att han verkligen räknar med mig.

Yasin har inte spelat någon match sedan allsvenskan tog slut den förste november förra året.

– Men det känns bra, det jag saknar är lite matchform, det var ändå ett tag sedan jag spelade en match nu.

Hur laddad är du inför mästerskapet?

– Otroligt laddad. Det känns väldigt spännande och jag ser framemot att spela.

ARTIKELN HANDLAR OM