Halfvarsson missade pallen – blev fyra igen

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Det blev en ny fjärdeplats för Calle Halfvarsson.

Svensken försökte men orkade inte hänga med Jevgenij Belov i klättringen.

– Det var som att jag gav upp tredjeplatsen lite tidigt, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson låg trea inför den avslutande etappen uppför slalombacken Alpe Cermis i Tour de Ski. Men svensken fick inte kliva upp på pallen.

Halfvarsson gjorde, tillsammans med ryssen Jevgenij Belov, ett försök och knappade in på Northug. Men norrmannen lyckades hålla ifrån.

I slutet av klättringen gjorde Belov ett ryck och då orkade Halfvarsson inte följa med.

– Jag blir lite chockad när vi går in i backen och de säger att vi är 48 sekunder efter. Då tänker jag "har vi tappat 20 sekunder ner till backen?". När det är ungefär tio sekunder kvar till honom (Northug) är det som att vi tappar farten. Petter biter i. Krafterna försvinner när Belov går om.

Är det psyket som sviker först?

– Både och. Jag är lite missnöjd också att jag inte biter i mer på slutet. Det känns som att det inte är någon jättefartökning Belov gör. Sedan när vi väl börjar åka på slutet känns det som att jag hade kunnat bita i lite mer. Jag ger inte allt, det är jag lite missnöjd med.

”Inte så att man ramlade ihop”

Halfvarsson fortsätter:

– Det var inte så att man kämpade så att man ramlade ihop i målet. Det var som att jag gav upp tredjeplatsen lite tidigt.

Fjärdeplats. Hur är det?

– Just nu är de tråkigt att bli fyra, men samtidigt det är i Falun det gäller. Det är där jag inte ska ha fjärdeplatsen. Där ska jag se till att vara på pallen.

Det blev i stället en ny snöplig fjärdeplats för svensken.

Mot Martin Johnsrud Sundby fanns inget att göra. Norrmannen skakade av sig Petter Northug tidigt i backen och kunde ohotad vinna Tour de Ski för andra året i rad.

– Man blir väldigt imponerad, han gör det grymt att vinna tour de ski två år på rad. Men jag hade honom som favorit, säger Halfvarsson.

För Northug var det fjärde andraplatsen på åtta försök. Daniel Richardsson slutade elva och Marcus Hellner tolva.

ARTIKELN HANDLAR OM