Föll ur båten – fick simma i 16 timmar

”Säker på att hans bakgrund som idrottsman kan ha räddat honom”

Foto: AP
Förre Miami Dolphins-spelaren Rob Konrad lyssnar medan hans fru Tammy svarar på frågor efter sin makes dramatiska fiske-äventyr.
SPORTBLADET

Den före detta NFL-spelaren Rob Konrad föll i vattnet på en fisketur utanför Miami.

Han simmade i 16 timmar bland hajar och maneter – och överlevde.

– Ett mirakel, säger hans fru Tammy.

Han fick hjälpas upp på podiet där han höll en presskonferens i natt efter den 43 km långa simturen för ett par dagar sedan. Vid flera tillfällen rann tårarna ner för NFL-spelarens kinder. Han berättade en otrolig historia om hur han överlevde själv i havet i 16 timmar.

– Jag är glad att vara här. Jag borde inte vara här, sa Konrad.

Han föll från sin båt 14 km från land. Båten var på autopilot och åkte i väg med hans telefon och flytväst. Strömmarna under den långa natten i vattnet gjorde att han slutligen färdats 43 km innan han steg i land på Palm Beach.

– Jag trodde inte att jag skulle hittas. Maneter brände mig och jag såg en haj som cirklade runt mig, men som sedan simmade i väg. Efter ett tag tänkte jag: Jag ska inte dö i natt. Jag ska ta mig i land, berättar Konrad.

Räddad av simningen

I 20-gradigt vatten oroade sig Konrad för sjunkande kroppstemperatur och kramp, men bestämde sig för att simma - även om han förstod att det kunde ta 10 timmar. Han tog av sig skjortan och alternerade mellan ryggsim och bröstsim. Efter fem-sex timmar började han tro att det kunde gå att klara sig.

Konrad spelade för Miami Dolphins mellan 1999 och 2004. Långdistanssimmaren Diana Nyad tror att det kan ha varit hans idrottskarriär som räddade honom.

– Jag är säker på att hans bakgrund som idrottsman med tuffheten och vetskapen om smärta kan ha räddat honom, säger hon enligt AP.

– Man spelar inte i NFL i sex år utan att ha någon mental styrka, säger hans före detta coach Jim O'Leary enligt Boston Herald.

”Jag kunde inte ens gå”

Vid två tillfällen var han också nära att upptäckas i vattnet. En fiskebåt passerade ett 50-tal meter från honom utan att upptäcka honom, dessutom flög en räddningshelikopter väldigt nära honom vid ett tillfälle under natten. Men slutligen var det han själv som kravlade i land på Palm Beach efter 16 timmar i vattnet.

– Jag kunde inte ens gå först. Jag var tvungen att hitta en tunnel att värma mig i för jag skakade så mycket.

Han ringde på dörrklockan till ett av husen vid vattnet klockan halv fem på morgonen. Snart kunde han återförenas med sin fru och sina två döttrar.

Båten? Den hittades på Bahamas, ironiskt nog på ett ställe med namnet Deadman's Reef.

ARTIKELN HANDLAR OM