"Nu kan jag dö med ett leende på läpparna"

Mats Thelin får tröjan hissad på Hovet

SPORTBLADET

AIK-legendaren Mats Thelin, 53, får sin tröja hissad på Hovet.

Den 15 februari pensioneras hans tröja för alltid när AIK möter Karlskrona.

– Nu kan jag dö med ett leende på läpparna, säger han.

I samband med att AIK möter Karlskrona hemma på Hovet den 15 februari så kommer en av klubbens största genom tiderna att hyllas, Mats ”Mördarn” Thelin. Backen ska nu få sin tröja hissad i Hovet och nummer två blir pensionerad för evigt i AIK.

– Nu kan jag dö med ett leende på läpparna. Större än så kan det inte bli. Det är den största hedersutmärkelsen man kan få av en klubb, säger Thelin till klubbens hemsida.

Vann två SM-guld

Backen gjorde 347 matcher på elva säsonger för AIK mellan 1980-1994 med undantag för tre år i Boston Bruins i NHL 1984-1987 och vann två SM-guld med klubben 1982 och 1984.

Klubben menar att det var självklart att hylla den förre storbacken.

– För det första uppfyller Mats kriterierna AIK har för att få sin tröja hissad på Hovet. Utöver det var han en spelare som, genom sin tuffa spelstil, alltid offrade sig för AIK och på sätt blev en stor publikfavorit, säger den tillförordnade Vd:n Johan Segui och fortsätter:

– Thelin var aldrig en speciellt poängstark back, men han var en tuff spelare som aldrig vek ner sig. Han hatade att förlora mer än någon annan och det syntes från läktaren. Mats lever och andas AIK än idag. Efter att ha meddelat honom beslutet, att vi ska pensionera hans nummer, och mottagit hans reaktion kändes valet ännu mer självklart.

Slutade 1994

Mats gjorde sin sista match i den svartgula tröjan mot Boden 1994.

– Så som matchen utspelade sig så blev det en helt fantastisk upplevelse. Vi var tvungna att vinna med tre mål och vi vann till slut med 3-0. Efter domaren blåste av kändes det helt tomt. Man visste inte var man skulle ta vägen.

– Det blev min sista match i AIK och efter den säsongen hade jag möjligheten att byta till ett annat lag. Men jag insåg direkt att jag är för mycket AIK:are för det så jag slutade helt istället. AIK är klubben i mitt hjärta och jag har inte spelat i någon annan klubb i Sverige, avslutar Thelin.

ARTIKELN HANDLAR OM