Den fina gesten – ger bort prispengar

1 av 5
SPORTBLADET

Längdåkaren Bill Impola, 25, gick mot sitt livs största seger, men svängde fel och missade målet.

Segraren Öystein "Pölsa" Pettersen tyckte så synd om svensken att han gav bort sina prispengar.

– Jag får en bra kompis, säger Impola.

Foto: TV2
Öystein "Pölsa" Pettersen kramar om Bill Impola.

Bill Impola ryckte sig tidigt loss under gårdagens La Diagonela, som är en del av långloppscupen Ski Classics.

Han körde i ensam ledning i nästan tre mil och hade vunnit överlägset om han inte svängt fel strax före mål. 25-åringen insåg sitt misstag först när en ledare klev ut i spåret och sa åt honom att vända.

Då var loppet redan förlorat.

"Inte så pigg i skallen"

– Jag får skylla mig själv. Jag uppfattade inte att jag skulle svänga därnere. Jag tvekade, fan, vänster eller höger, men körde dit och uppfattade att det var rätt eftersom tv-skotern följde mig. Men... men det var fel, säger Impola efter att han brutit loppet.

Vad ser du just innan du kör fel?

– Det går såpass fort i svängen att du inte reagerar på skyltningen. Jag ska inte göra fel, men man är inte så pigg i skallen.

Du har alltså kört ensam i tre mil och går mot din karriärs största seger. Vad händer i magen när du fattar att du kört fel?

– Först var jag sur. Sedan tänkte jag det bara är idrott. Det kommer nya chanser. Det här gör väl inget om ett år, fast folk kommer pika mig resten av livet.

”Jag får vara tacksam”

Efter målgången menade många att arrangörerna gjort fel och att svensken var den rättmätige segraren. En av dem var loppets formella vinnare Öystein Pettersen.

Efter målgång lämnade norrmannens lag Team United Bakeries in en protest för att ge bort segern till Impola, men den avslogs. Då tog Pettersen saken i egna händer och sökte upp Impola för att erbjuda pengar som tröst.

– Kan vi inte ordna det här bakom, med lite prispengar och sånt? frågade Pettersen enligt TV2.no.

– Jag får vara tacksam i så fall, svarade Impola.

ARTIKELN HANDLAR OM