Bergström: Om Norge gynnas är det inte deras eget fel

Tomas Northug vann gårdagens sprint – men borde ha diskats enligt SVT:s expert Anders Blomquist.
SPORTBLADET

Det kan stämma att Norge gynnas av internationella förbundet.

I så fall är det dumt.

Men i så fall är inte norrmännen de dumma.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

De svenska herrarna misslyckades i gårdagens sprint, men två händelser är värda att belysa.

I kvartsfinalen stängde Calle Quicklund vägen för en motståndare. I semifinalen åkte Tomas Northug mellan spåren på upploppet och blev därför inblandad i ryssen Sergej Ustjugovs fall.

Fis-juryn granskade båda situationerna. Svensken bedömdes skyldig till obstruktion och diskades. Norrmannen friades och fick köra finalen, där han utklassade resterande åkare och tog karriärens första världscupseger.

Efter att ha synat repriserna tyckte SVT:s expert Anders Blomquist att Northug skulle ha plockats bort från finalen.

– Norrmännen får ofta fördelar när det är tveksamma situationer. Det har jag tyckt i flera år, sa Blomquist.

Att citera honom var att kittla delar av läsekretsen och örfila resten. Några njöt av att få sina farhågor bekräftade, andra kallade det dåliga bortförklaringar, och att döma av ordvalen bor grupperna på varsin sida av Svinesund.

”Fruktansvärt pinsamt för skidsporten och rikemanslandet Norge” skrev en läsare.

”Dere svensker er jo sykt opptatt av hvor urettferdig livet er”, svarade en annan.

Det finns tecken på att de gynnas

Så är de olika tävlingsjuryerna partiska? Gynnar de Norge?

De senaste vintrarna har vi sett tecken på det.

Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby har åkt utanför granruskorna och sluppit straff medan Daniel Richardsson fått sju minuters tidstillägg för en liknande incident. Simen Andreas Sveen har ryckt i Calle Halfvarssons stavar för att hjälpa lagkamraterna. Sjur Röthe har stängt Marcus Hellner utan påföljd och Vibeke Skofterud har tillåtits skejta i en klassisk stafettetapp.

Därtill har ledare vädrat sitt missnöje, som senast när förbundskapten Rikard Grip pratade i SVT-programmet ”Sveriges skidhjältar”.

– Det som kan göra mig riktigt, riktigt irriterad, är framför allt när vårt kära grannland i väst tänjer på gränserna, sa Grip.

Klart att det blir fult ibland

Norge är tidernas största längdnation med 411 vunna medaljer på OS och VM, att jämföra med Sveriges 195. De är i ledarposition tack vare sin stolta tradition att driva utvecklingen framåt, och i iverns natur ligger att testa varenda tänkbar gräns.

De pressar upp antalet träningstimmar, de bildar privatlag, de pratar för sin sak på lagledarmöten, de förädlar skejttekniken, de vräker ur sig grova verbala påhopp, de blockerar spår, åker mellan spår, utanför spår...

Klart att det ibland blir fult. Klart att det ibland rör sig i regelverkets utkanter. Det ligger i själva gränstänjandets natur.

Notera min hypotetiska hållning. Om norrmännen får fördelar är det skenheligt att avkräva dem någon sorts moral, att de måste utöva sin sport så rent som möjligt.

Så länge elitidrottaren inte mutar, skadar andra eller dopar sig är hennes uppgift att förbättra sina segerchanser. För att vara bättre än vad någon tidigare har varit måste gränser passeras, sedan är det upp till utomstående att bedöma vad som är förbjudet. Så länge ingen dömer är det bara att fortsätta. Och när någon dömer är det bara att backa – och direkt testa nästa gräns.

Inga lamm eller vargar

Jag säger inte att norrmännen är vargar och svenskarna lamm. Båda träter och ger tjuvnyp och fifflar. Jag säger heller inte att Rikard Grip eller hans kollegor är bittra, nej nej, när jag pratade med förbundskaptenen i går kväll underströk han allas rätt att tänja på gränserna.

Men om det stämmer att våra grannar gynnas kan vi kritisera juryerna för att vara okunniga eller lättpåverkade eller slappa. Vi kan kritisera Sverige för att inte vara offensiva nog.

Men Norge kan vi bara berömma.

ARTIKELN HANDLAR OM