Settman: Jag får svårt att andas

SPORTBLADET

Hedersgästen ­Maharajah ställer till bekymmer på dagens idrottsgala.

Programledaren ­Peter Settman får ­dramatiska allergiska reaktioner när han är nära hästar.

– Jag får svårt att ­andas, så de har en adrenalinspruta jag kan köra ner i benet, säger han.

I dag samlas den svenska idrottseliten i Globen för att bevittna Idrottsgalan 2015. Fem kandidater återstår till kvällens tyngsta utmärkelse, Jerringpriset, och en av dem är travkusken Örjan Kihlström, som förra vintern vann Prix d’Amérique.

Med sig tar han hästen Maharajah.

”De är livrädda”

Peter Settman har lett Idrottsgalan tre gånger tidigare, men det här är första gången en häst kommer till Globen. Han har kluvna känslor inför det.

– Det är coolt att trav blir så uppmärksammat, men jag personligen är jävligt allergisk. Jag blir jättedålig om jag är nära hästar. Det börjar rinna i ögonen och jag får svårt att andas, säger han.

Hur ska du klara av sändningen?

– Eftersom allergin har blivit värre och värre med åren hade vi tankar på hur vi skulle placera hästen i galan för att skona mig. Nu får de hit hästen och jag vill inte vara en crybaby som går runt och gnäller, men det har uppstått en viss oro för mig. De är livrädda.

Senaste gången Settman var i närheten av en häst var under en tv-inspelning. Då drabbades han av andnöd och tvingades störta ut ur stallet. Nu spelar det ingen roll om han nuddar en häst eller bara är i dess närhet: ögonen och halsen reagerar direkt.

– Det är skit som har utvecklats över tid. Kommer jag in i en bil kan jag känna om någon som tidigare suttit där har haft hästkläder på sig, säger programledaren.

Får egen meny

Ska du ta någon ­medicin för att klara av galan?

– Ja. De har läkare som kan fylla mig med kortison, och så har de en adrenalinspruta bredvid scenen som jag kan köra ner i benet. Det har hittills aldrig behövts av en häst, men av nötter som jag också är allergisk mot.

Idrottsgalans vd Stephan Rimér säger sig inte veta hur Maharajah ska hanteras under galan. Hästen ska få en egen meny och ett eget utrymme att vara på, men av säkerhetsskäl är han inte tänkt att äntra scenen ens om Örjan Kihlström vinner Jerringpriset.

Orolig

Peter Settman betonar att allergin är allvar. Han är genuint orolig, men kan i samma veva skämta om den märkliga situationen.

– Om vi lägger hästen mot slutet av programmet kanske jag blir dålig, men då dör jag under eftertexterna.

Det låter elegant.

– Ja, jag ser det framför mig, att hästen vinner och medan han tar emot hyllningar står jag i bakgrunden och dör.

ARTIKELN HANDLAR OM