’Draget’ som ska ge svenskt medaljregn

Miljontals kronor pumpas in i svensk idrott:
”Det kommer att bli ett väldigt bra tillskott”

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Idrottssverige ska få fler medaljer.

Nu sjösätts ett nytt projekt som stöttas av storstjärnor som Stefan Holm, Charlotte Kalla och Sarah Sjöström.

– Bra att det börja komma in mer pengar i svensk idrott. Det behövs verkligen, säger Sarah Sjöström.

För tre år sedan kände Svenska Olympiska Kommitténs ordförande Stefan Lindeberg frustration. Han såg hur andra länder fick miljontals kronor i stöd till sina respektive talangsatsningar och avundades rivalerna. I samma veva började det filas på en lösning som ska främja svensk idrott på sikt. På måndagen presenterades det nya draget som SOK hoppas kommer bidra till fler svenska medaljer. Ett lotteri kallat ”Medaljlotteriet” där stora delar av intäkterna skjuts in till SOK, Svenska Seglarförbundet och Svenska Skidförbundet.

”Många som inte vågar”

Ett viktigt steg, tycker Charlotte Kalla, som under sina ungdomsår såg flera av sina lagkamrater sluta på grund av ekonomiska problem.

– Det är inte lätt att få det att gå ihop så att man verkligen vågar ta steget och ha modet att försöka uppnå sina drömmar om man inte har den ekonomiska tryggheten, säger Kalla.

Förre höjdhopparen Stefan Holm fyller i:

– Det här är viktigt dels för att få fler framgångar för svenska idrottare, men också för att motivera barn och ungdomar till att våga satsa på sin idrott. Om allt faller på plats kommer det bli ett väldigt bra tillskott. För vi är också i ett läge där det blir dyrare och dyrare att satsa på idrott. Vi ser fler och fler som inte vågar ta chansen, och som i stället satsar på en civil karriär. Det här kan förhoppningsvis få fler att våga satsa på idrotten och som resultat slå igenom internationellt, säger Holm.

”Behövs verkligen”

Exakt hur mycket pengar lotteriet kommer att inbringa till svensk idrott går inte att slå fast, men Niclas Kjellström-Matseke på Svenska PostkodLotteriet säger att det kommer röra sig om ”ganska många miljoner redan det första året”.

– Riktigt bra att det börjar komma in pengar i svensk idrott, för det behövs verkligen, säger Sarah Sjöström, en av ambassadörerna.

Hur viktigt är det med ekonomiskt stöd som ungdom?

– Personligen började jag ju ta medaljer väldigt tidigt, redan som 14-15-åring, och då fick jag mycket stöd. Men så är det inte för alla. Vissa behöver mer tid på sig att utvecklas, och det är svårt att hålla på med en idrott om man inte får det stödet.

Vad hoppas du det här kommer innebära på sikt?

– Att fler får möjligheten att fortsätta med sin idrott, så att de inte slutar när de kommer upp till gymnasiet på grund av att det är för dyrt.

Och fler svenska medaljer, va?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Och att konkurrensen i svensk idrott ökar, för då blir det automatiskt att man presterar bättre själv.

ARTIKELN HANDLAR OM