”Undrar hur de ska hinna få allt klart...”

Beskriver OS-byn som en spökstad: ”Var helt tomt – man såg inga människor som var där och jobbade...”

1 av 4
Olympiska byn är under uppbyggnad - men är långt ifrån klar.
SPORTBLADET

Om 546 dagar börjar OS i Rio.

Men än är OS-byn långt ifrån färdigbyggd.

– Man undrar hur de ska hinna få klart allt, säger Sarah Sjöström, nyss hemkommen paradisstaden.

OS-byn i Rio de Janeiro ska bli storslagen, är tanken. Den amerikanska arkitektbyrån AECOM – som även jobbade med London-OS 2012 – har ritat upp arkitekturen för faciliteterna som ska byggas på halvön i Barra da Tijuca-distriktet i södra Rio. Arkitektbyrån har sagt att de vill ”förvandla halvön till ett tropiskt landskap med betoning på bergen och kustremsan”, och totalt spenderas över 100 miljarder kronor på att bygga OS-byn inför mästerskapet, som börjar den 5 augusti 2016.

”Undrar hur de ska hinna”

Men än är det långt ifrån färdigt. Fråga bara simstjärnan Sarah Sjöström, 21, som nyligen var på plats i Rio för att reka.

– Det var jättekul att vara där. Det var kul att kolla statyn och ”Sockertoppen”, men när man var där undrade man hur de ska hinna bygga klart allt. Det ska bli spännande att se hur de löser det, men jag tror att det kommer gå väldigt fort att bygga klart allt det här sista året, säger Sjöström, och påpekar att:

– Det var samma sak med London ett och ett halvt år innan. Då undrade man också hur det ska hinna bli klart.

”Såg inga människor”

Sjöström beskriver ändå OS-byn i Rio som en ”spökstad”.

– Ja men lite så kändes det när man åkte förbi. Det var liksom helt tomt. Man såg inga människor som var där och jobbade. Men ja, på något sätt ska de få det klart...

Du har sett bilderna på hur det ska se ut?

– Ja, och när det väl blir färdigt vet man att det kommer vara hur häftigt som helst. Jag har ju varit på OS tidigare och OS-byn brukar alltid se ungefär likadan ut, säger Sarah Sjöström

ARTIKELN HANDLAR OM