Världsmästare i stöldhärva –  fick sparken

Världsmästaren frikändes i tingsrätten – nu överklagas domen till Hovrätten

SPORTBLADET

Världsmästaren och OS-stjärnan tog med sig två klädesplagg värda 1400 kronor från sin arbetsplats, fick sparken, åtalades för stöld – men frikändes.

Nu överklagas domen till Hovrätten och mardrömmen fortsätter. 

– Jag har inte stulit kläder från min tidigare arbetsgivare. Det här har fått oproportionerligt stora konsekvenser för mig, säger idrottsstjärnan.

Den mycket meriterade svenska idrottaren, som är i 30-årsåldern, hade jobbat på sin arbetsplats, en klädbutik, i nära tio års tid när den påstådda stölden inträffade.

Idrottaren, som vunnit VM-guld, VM-medaljer och placerat sig högt i OS, larmade av tre klädesplagg på sin arbetsplats för ett 1,5 år sedan, betalade bara för det ena, men tog med sig alla tre klädesplaggen hem.

Avslöjad av övervakningsfilmen

Den mer orutinerade deltidsanställda kollegan i butiken som tagit betalt för bara ett av klädesplaggen anade oråd när lagersaldot inte stämde och kontaktade en tredje kollega.

Tillsammans tittade de på butikens övervakningsfilm där de noterade sin kollegas, idrottsstjärnans, beteende med olika påsar med klädesplaggen.

Ett par veckor senare konfronterades idrottsstjärnan med anklagelserna av två chefer inom den stora butikskedjan, en polisanmälan om stöld lämnades in och idrottaren avskedades.

En vecka senare fick butiken ett paket med de saknade klädesplaggen, värda totalt 1 400 kronor, med en handskriven lapp där idrottsstjärnan hävdade att plaggen bara lånats hem för att provas.

Åtalades och friades

Dels trodde idrottaren att det var tillåtet att göra så på arbetsplatsen och menade även att kollegan gett henne tillstånd.

Stjärnan åtalades för stöld men frikändes av tingsrätten i slutet av förra året.

Domstolen beskriver omständigheterna som "besvärande" för idrottsstjärnan och dennes förklaring som "mycket märklig", men underkänner ändå åtalet eftersom det inte går att utesluta att idrottaren saknat uppsåt att stjäla klädesplaggen.

Tingsrätten skriver att "förklaringen i sig inte är osannolik" och att bevisningen i övrigt inte ger klart och entydigt stöd för att idrottaren medvetet stulit klädesplaggen.

Domen har nu överklagats till Hovrätten av åklagaren som yrkar på villkorlig dom och dagsböter.

Idrottsstjärnan, som är mitt i förberedelserna inför kommande internationella mästerskap, vill inte träda fram offentligt, men säger via sin advokat till Sportbladet:

Vill fokusera på träningen

– Jag har inte stulit från min tidigare arbetsgivare. Detta är en liten fråga som ledsamt nog har fått oproportionerligt stora konsekvenser. Jag försöker att lägga saken bakom mig för att fokusera på min träning och mina framtida satsningar.

Åklagaren säger:

– Jag kan självklart inte ta hänsyn till att XX är en idrottsstjärna. Det spelar ingen roll om det är en vanlig människa eller en mer känd person. Jag anser att det är ett brott och då har jag som åklagare en skyldighet att föra talan vidare.

– Värdet på varorna var på över 1 000 kronor och då har gränsen för snatteri passerats. Det är stöld och då riskerar man fängelse. Jag har yrkat på villkorlig dom och lägre dagsböter eftersom XX förlorade jobbet och det i sig var ett straff, säger åklagaren till Sportbladet.

Idrottsstjärnans försvarare är mycket upprörd över hur ärendet hanterats:

"Enbart prestige"

– Målet borde inte ha passerat åtalsprövningen. Det visar tingsrättens friande dom. De totala rättsliga kostnaderna för staten fram till tingsrättens dom var minst 100 000 kronor.

– Att åklagaren väljer att överklaga domen, som handlar om avsikten kring hanteringen av två plagg till ett värde om drygt 1 000 kronor, handlar enbart om åklagarens prestige och är vårdslös hantering av skattebetalarnas medel, säger advokaten.

ARTIKELN HANDLAR OM