Värjdamerna skrällvann i världscupen

Foto: BILDBYRÅN
Emma Samuelsson.
SPORTBLADET

Sveriges värjdamer vann sensationellt världscuptävlingen i Barcelona på söndagen. I finalen besegrades Italien.

Det var den första svenska lagsegern sedan världscupen infördes.

– Det största vi har gjort sedan Sverige vann VM på 70-talet, säger förbundskapten Björne Väggö i telefon till TT.

Sveriges damlag har med stöd av Sveriges olympiska kommitté (SOK) OS i Rio de Janeiro 2016 som mål. De OS-kvalificerande tävlingarna har inte börjat än – men de svenska värjdamerna vill vara med och fäktas om de få OS-platserna.

– Åtta lag får vara med i OS, Europa får kanske fem av dem. Det är ett tiotal länder som slåss om de platserna, säger Väggö.

Med söndagens triumf kommer Sverige att avancera från sin tionde plats på världsrankingen. I laget ingick Emma Samuelsson, Kinka Barvestad, Johanna Bergdahl och Sanne Gars.

Det var veteranen och Sverigeettan Emma Samuelsson som blev tungan på vågen. Hon vände underläge med 12–16 i finalen mot Italien till ledning med 23–22. Och vid ställningen 31–29 inför den sista matchen utökade hon den svenska ledningen till 45–33 mot förra årets världsmästare Rosella Fiamingo.

Vägen till finalen gick över Australien (45–35), Ungern (38 –36), Schweiz (45–26 i kvartsfinalen) och Rumänien (45–33 i semifinalen).

FAKTA

Damer, lagtävl, värja, final

Sverige (Kinka Barvestad, Johanna Bergdahl, Sanne Gars, Emma Samuelsson)–Italien (Bianca Del Carretto, Rossella Fiamingo, Mara Navarria, Francesca Quondamcarlo) 45–37.

Semifinal

Sverige–Rumänien 45–33, Italien–Ryssland 16–15.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM