Göran Zachrisson gör OS – som 78-åring

Legendaren har skrivit på ett nytt kontrakt: ”Nu gäller det bara att se till att jag duger”

SPORTBLADET

I ett tidevarv av snabba klick, raka historier och med siffernissar som publicister väljer Viasat att skriva ett nytt avtal över OS 2016 med någon som är allt annat än just det:

Göran Zachrisson, 76.

– Det gör mig på gott humör. Nu gäller det bara att se till att jag duger, säger golfkommentatorn.

Foto: BILDBYRÅN
Göran Zachrisson.

När det gäller den nya tidens journalistik är inte Zachrisson den första man kommer att tänka på.

Till skillnad från många andra sportkommentatorer pratar den före detta fotomodellen ("jag var tvungen att finansiera mina studier på något sätt") inte så mycket om det som händer.

Egentligen ingenting, om man ska vara ärlig.

– Man ser ju. Människan är oerhört smart och intelligent. Men däremot så kan inte alla människor lika mycket. Där kan vi hjälpa till så att det blir mer substans i en kommentar. Har det här hänt förr? I så fall vad? Bredda det en smula tycker jag är viktigt, och då måste man läsa på och alltid vara förberedd, säger Göran Zachrisson till TT.

Vill tillföra något

Därför kan man som tittare lämna tv-soffan efter en golfsändning och vara lite osäker på vem som egentligen leder tävlingen, men i stället veta en del om fågelarter, Henrik VIII och fiskrestaurangen på hörnet.

Eller vad de där två polishästarna som skymtade förbi heter.

– Ja, det är de sakerna som tillför. Det blir för ensidigt annars. Spelet är allt det här andra, vi spelar ju ute i natur. Jag kommer ihåg när jag spelade och så stod det en älg på tian. Älgen hade ingen som helst lust att flytta på sig, sådana saker händer ju. Och för inte alls länge sedan såg jag havsörn på Djursholms lilla bana. De söker sig in när skärgården blir tom på mat. Det är häftiga saker.

Ogillar petimeterchefer

Hur visste du vad hästarna hette?

– En del av konsten är att gå till lokala källor och få de senaste lokala rönen, det kan till exempel vara en gräsart, då kan man också förutse saker. Eller bara se saker med andra ögon. Jag gick från parkeringsplatsen, på Troon, och mötte två ridande poliser. "Vad trevligt", sa jag. "Vad heter hästarna?". Ja, en hette Isle, som den där ön utanför där det en gång i tiden låg ett viktigt kloster som var irländskt, den andra hette namnet på en ort alldeles i närheten av vårt hotell. När de sen dyker upp fyra timmar senare i sändning, då är det ju härligt kunna säga deras namn, säger han.

När OS-golfen avgörs har Zachrisson hunnit fylla 78 år. Att han plötsligt ska ändra kommentatorstil känns osannolikt och Viasat-cheferna lär knappast vilja det.

Och för att ha varit en anställd som inte alltid har levererat det chefen vill har han klarat sig bra genom åren.

– Ja, det har jag. De enda chefer jag inte har kunnat stå ut med, det är sådana här petimeterchefer, alltså. De ska inte vara i branschen. Att berätta en historia, det går inte att göra det och samtidigt vara revisor. Det går inte. Det har med respekt att göra.

Hamburgare i USA

Hur tycker du att det gick för dig under OS i Sotji?

– Jag har varit på alla olympiska spel mellan 1972 och 1992. Det som skilde den här gången var att det inte fanns någon plats åt mig. Det fanns inte tid till redigering, det fanns inte tid till inspelning. Jag låg väldigt lågt, var med i studion här och där. Jag fick tag på Karelin, och gjorde lite grejer. Men det fanns inte utrymme för mig, och det har jag stor respekt för. Så jag höll mig lite i bakgrunden. I Rio är det meningen att jag ska följa golfen.

Alla svenskar verkar ha en Zachrisson-anekdot eller historia att berätta. Själv vet jag att du alltid äter hamburgare när du är i USA. Varför då?

– Det enda de i Amerika inte kan misslyckas med är hamburgare, därför håller jag mig till det. Det är ett vinnande koncept. Man ändrar aldrig namnet på en båt som går bra, man ändrar aldrig namnet på en hund, och är det så att man kommer till USA så äter man hamburgare. Då vet man att man alltid är hemma.

FAKTA

/Zachrisson

Namn: Göran Zachrisson.

Född: 14 maj 1938.

Yrke: Golfjournalist, just nu på Viasat. Tidigare mångårig SVT-medarbetare och chefredaktör för Svensk Golf.

Golfklubbar: Medlem i Djursholms GK, Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, Sand GC, Stockholms GK, Svartinge, Royal Liverpool GC och Charlton G&CC.

Aktuell: Nybliven president i Golf Writers Association samt nytt kontrakt med Viasat som sträcker sig över OS 2016. (TT)

NICLAS GREEN/TT

ARTIKELN HANDLAR OM