Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Helknäppt, Helgesson

Stjärnan säkrar upp klänningen för att undvika ny miss i Globen

Mitt under det korta programmet på GP-tävlingen i Kanada gick ryggspännet på konståkaren Viktoria Helgessons klänning upp och den gled ner.

Nu har EM-hoppet fått en speciallösning för att undvika en repris i Globen i veckan.

– Jag har säkrat med två spännen nu och det känns bra, säger hon.

För ett par veckor sedan var Sportbladet på besök hemma hos familjen Helgesson utanför Tibro.

Efter intervjun med systrarna Joshi och Viktoria, som är Sveriges kvinnliga hopp i konståknings-EM som avgörs i Stockholm, visade mamma Christina upp EM-kläderna.

Nysydd och mintgrön

Viktoria Helgesson kommer i sitt korta program att bära en nysydd mintgrön klänning och Christina Helgesson, som också är systrarnas tränare, hade just haft fullt upp med att sätta fast paljetter.

Och så visade de lösningen som ska sätta stopp för en ny pinsam miss.

– Titta är, den har två spännen. Ett extra, säger Christina.

Överraskades

Det var i GP-tävlingen Skate Canada i Kelowna i slutet av oktober som olyckan var framme. Mitt i ett hopp gick spännet i nacken sönder och Viktoria Helgessons klänning började glida ner.

– Jag fick åka och hålla så här, berättar Viktoria och håller upp händerna under armarna.

Hon fick tag om klänningen och kunde åka ut till kanten där Christina stod, men lyckades själv på vägen att knyta ihop tygdelarna.

Händelsen kom som en total överraskning och var svår för henne, men hon körde klart sitt korta program och lyckades behålla koncentrationen för ett bra långprogram.

En del av programmet

– Det var jobbigt att ladda om i tävlingen i Kanada, men efter det har jag glömt det, säger Viktoria Helgesson som nu kan le åt hela händelsen.

– Ha, ha jag såg att det börjas skriva om den där klänningen igen...

Man kan tycka att det är en petitess, men kläderna är en del av programmet och budskapet. Dessutom måste de sitta säkert.

Redo för hemmafest

– Att klänningarna passar till programmet och ser snygga ut är jätteviktigt. Men viktigast är att det känns bra att åka i dem, säger Viktoria Helgesson.

Efter att ha känt på isen i Globen och laddat med bra träning hemma i Tibro är Viktoria nu redo för den stora festen.

På torsdag avgörs det korta programmet.

– Jag har tränat riktigt bra det senaste året så det ska bli jättekul att få köra igång nu, säger 26-åringen.

Svenska hoppen i EM

Viktoria Helgesson, 26 år:

Storasyster Helgesson har bra mästerskapsrutin. Har varit tia på VM som bäst och har två femteplatser på EM. Har tagit sig tillbaka efter en sjukdomsperiod och ett misslyckat OS. Har en fantastisk utstrålning på isen och är följsam och konstnärlig i sin åkning. Kör till This Women´s work av Kate Bush i korta och en ny tappning av Sunset Boulevard (soundtrack) av Andrew Lloyd Webber.

Joshi Helgesson, 21 år:

Lillasyster Helgesson har en åkning som mer präglas av hennes fysik, teknik och explosivitet. Men Joshi har också jobbat hårt med sitt konstnärliga uttryck. Har haft en tuff skadeperiod och opererade foten, som hon tidigare brutit, i höstas. Har fått anpassa programmen (läs hoppen) efter det, men gjort framsteg de senaste veckorna. Har ett aningen bättre personbästa än Viktoria och varit som bäst åtta på EM, 2013.

Alexander Majorov, 24 år:

Kom på 14:e plats på OS och var sexa på EM 2013. Luleåbaserade Alexander Majorov har dock haft en svår ingång till EM och det var tills för bara några dagar sedan oklart om det skulle bli en start. En skadad hälsena är problemet och EM-starten är som han själv säger "en vild chansning". Han kan inte utföra en kvadrupel och trippelaxel fungerar - ibland.

Herrarna och damerna tävlar först i det korta programmet som ska bestå av sju bestämda element och sedan i den fria åkningen.

Ett välbalanserat friåkningsprogram får innehålla maximalt sju hoppelement, tre olika piruetter, en stegsekvens, och en koreografisk sekvens.

 

Så avgörs EM i Stockholm 28 januari–1 februari

Onsdag 28 januari

11.00: Herrarnas korta program.

17.15: Öppningsceremoni.

17.55: Isdans, korta dansen.

Torsdag 29 januari

11.00: Damernas korta program.

18.30: Isdans, fridans.

Fredag 30 januari

14.00: Paråkning, korta programmet.

18.00: Herrarnas fria program.

Lördag 31 januari

12.00: Damernas fria program.

Söndag 1 februari

10.30: Paråkning, fria programmet.

15.00: Galashow.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet