"Beror nog på bra avslut på träning..."

Foto: ULF HÖJER
Charlotte Rohlin.
SPORTBLADET

Häromveckan petades Charlotte Rohlin från landslaget.

Hon har inte spelat en minut sedan dess, ändå tar Pia Sundhage tillbaka mittbacken.

– Det beror nog på att jag var bra på avslut på träningen i förrgår, skämtar 34-åringen.

Pia Sundhage har en anmärkningsvärd filosofi för sina trupputtagningar. Förbundskaptenen brukar systematiskt peta och lyfta in spelare mellan samlingar för att skapa en känsla av att ingen är säker på sin plats, och att vem som helst kan få chansen som ersättare.

– Det är viktigt att man får den dynamiska känslan att man blir uttagen till landslaget, att det inte är något man kan räkna med, sa hon för två år sedan.

Har inte spelat match

Nu har Charlotte Rohlin fått känna på metoden. Mittbacken ratades från landskampen mot Norge 13 januari, vilket var en besvikelse med tanke på att sommarens VM bara var fem månader bort.

Sedan dess har Rohlin inte spelat några matcher, bara tränat med sin klubb Linköping. Men när Sundhage under torsdagen tog ut sin trupp till landskampen mot Finland om två veckor var Rohlin en av de uttagna mittbackarna.

– Man vet aldrig varför, säger Rohlin och skojar om att hon kanske har skjutit några bra skott på träningarna.

34-åringen har gjort 69 landskamper och gör troligen sin sista säsong som fotbollsspelare. När hon saknades i truppen mot Norge blev hon besviken men inställd på att jobba sig tillbaka till blågult för att inte missa VM.

Inte säker på sin plats

– Man vill alltid vara med. Mot Norge var jag inte det, men då är det bara att jobba vidare och komma med nästa gång, säger hon.

Pia motiverar sällan sina petningar för er spelare. Hur är det?

– Det är lite olika. Ibland kan det vara skönt att veta varför man blivit utanför en trupp, men om man ringer till henne eller Lilie Persson (assisterande) tror jag att man får ett svar.

Hur säker är du nu på din VM-plats?

– Inte alls säker.

FAKTA

Truppen till träningsmatchen mot Finland 12 februari:

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Carola Söberg, Kif Örebro.

Försvarare: Emma Berglund, Rosengård, Mia Carlsson, Kristianstad, Nilla Fischer, Wolfsburg, Lina Nilsson, Rosengård, Charlotte Rohlin, Linköping, Elin Rubensson, Rosengård, Linda Sembrant, Montpellier, Sara Thunebro, Eskilstuna.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Paris SG, Lisa Dahlkvist, Kif Örebro, Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna, Hanna Folkesson, Kif Örebro, Jenny Hjohlman, Umeå, Sofia Jakobsson, Montpellier, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Eskilstuna, Caroline Seger, Paris SG, Therese Sjögran, Rosengård.

ARTIKELN HANDLAR OM