Svensk medaljhopp kan missa OS

Svenska taekwondoförbundet i stor konflikt med europeiska taekwondounionen

SPORTBLADET

Svenska taekwondoförbundet är indragna i en stor konflikt med den europeiska taekwondounionen. Nu kan det dras till idrottens skiljdedomstol CAS. Världsettan Elin Johansson riskerar nu att missa de kommande stora mästerskapen.

– Hela historien är helt absurd, säger Emir Dizdarevic, ordförande i svenska taekwondoförbundet.

Svensk taekwondo har blivit indragen i en riktig skandal. Världsettan Elin Johansson med goda medaljchanser kan nu missa de kommande stora mästerskapen där OS nästa sommar är höjdpunkten.

Anledningen är en stor konflikt mellan det svenska taekwondoförbundet och den europeiska taekwondounionen (ETU).

– Det kan gå så långt som till idrottens skiljedomstol CAS, vi har stöd från RF och SOK, säger Emir Dizdarevic, tillförordnad ordförande i svenska taekwondoförbundet till Sportbladet.

Får inte tävla i Europa

Men vi tar det hela från början. Tidigt förra hösten fick det svenska taekwondoförbundet veta att de blivit avstängda från den europeiska taekwondounionen. Det innebär att inga svenskar får tävla på europeisk mark.

Anledningen? Att de inte gillar att Sverige har sitt förbund uppbyggt i två olika sektioner.

– När vi gick ur budoförbundet (ett sammansatt kampsportsförbund) var kravet att att vi skulle ha all taekwondo under ett och samma förbund och det finns två olika taekwondostilar. Den ena är Worldtaekwondo som ingår i det olympiska programmet och den andra är Internationaltaekwondo som inte är med i OS.

Utesluta 4000 medlemmar

Sverige har haft det så här i närmare 20 års tid nu, men från ingenstans i höstas tyckte de styrande inom ETU inte om det.

– Det var ett krav från RF att vi skulle ha det så. Nu helt plötsligt har det dykt upp som tips till ETU och de har gjort det till ett problem, det har det aldrig tidigare varit. Vi är medlemmar i världsförbundet och då är man även med under den europeiska unionen. Men deras besked nu var att vi måste utesluta 4000 medlemmar för att vi gör ett stadgebrott. Det går inte för det skulle innebära extremt stora förändringar.

Uppbyggt likadant i flera förbund

Även andra förbund i Europa har det likadant som Sverige, men det är bara Sverige som har blivit drabbade av det här.

– Det mest skrämmande är att fler förbund har ungefär samma lösning som vi, till exempel Norge, Finland, Slovenien. Detta skulle då bli ett globalt problem och IOK har tillsammans med olika världsförbunden skrivit på en avsiktsförklaring att de ska börja samarbeta, men helt plötsligt ska vi utesluta alla.

Sverige valde att överklaga beslutet men fick ingen respons för det.

– Vi tog fram en handlingsplan och när vi presenterade den för ETU i september tyckte de att vi inte gjort det vi skulle. Vi fick sedan bara ett brev om att vi hade blivit uteslutna den 7 oktober och då blev vi lite tagna på sängen och vi överklagade då till världsförbundet.

ETU struntar i Sverige

Nu har det blivit en andra överklagan och Emir Dizdarevic och de andra i förbundet väntar nu med spänning på vad världsförbundet beslutar sig för.

ETU däremot struntar helt i Sverige.

– Vi är automatiskt med i Europa, och ETU har egentligen ingenting att säga till om man ska hårddra det. Jag har skickat ett ex antal brev, men där har de bara visat kalla handen och de skiter i detta. Det finns egentligen två sätt nu, vi vill ha en diskussion med världsförbundet där vi har begärt att få komma och träffa dem i Korea. VF måste ju förstå hur den svenska idrottsmodellen ser ut. Det andra är att dra det till idrottens skiljedomstol CAS, i Lausanne, Schwiez om de nobbar oss, vi har stöd från RF och SOK för detta.

Det här ger nu också stora problem för de aktiva svenskar inom sporten.

– Elin Johansson är världsetta och hon behöver tävlingar för att behålla sin ranking och få poäng för att behålla en topposition. De kan bara träna just nu och det är helt oacceptabelt. Hela historien är helt absurd, avslutar Emir Dizdarevic.

ARTIKELN HANDLAR OM