TOMT? JA. FIASKO? NEJ.

Wegerup: Därför blev det ingen publikfest i Globen

SPORTBLADET

Sverige lär inte ta någon medalj i hemma-EM i konståkning.

Och läktarna har varit knappt halvfulla hittills.

Innebär det att EM är ett svenskt misslyckande?

Inte alls.

Läktarna gapade tomma när Samuel Koppel, ­Estland, genomförde sitt korta program i onsdags.Foto: JESSICA GOW / TT

En elfteplats. Precis utanför det personliga målet, tiondeplatsen. Alexander Majorov, som genomgått ett privat skadehelvete, var ändå ­hyfsat nöjd med sitt EM.

Och hemmapubliken älskade att se honom åka.

Men någon medalj var han aldrig i närheten av.

Inte heller i damernas final lär det bli medalj, för vare sig Joshi eller ­Viktoria Helgesson. Systrarna har med sina dubbla svenska rekord gjort allt man kan förvänta sig. Men till världseliten är det en bra bit ännu.

Så förbundets mål om medalj blir bara en önskedröm.

Det andra målet då: 40 000 ­personer på plats under EM i ­Globen? Vi får se. Under onsdagen och torsdagen var det ­deprimerande tomt på läktarna, med bara de närmaste familjerna och fansen på plats.

Stämingen höjdes direkt

”Folk jobbar, det blir mer till ­helgen”.

Förklaringen från Annika af Winklerfelt, projektledare i organisationskommittén för EM i Stockholm.

Arrangörerna räknar med i stort sett fullsatt när damerna kör sin final i dag. Jag hoppas det stämmer.

Redan på fredagskvällen var mer folk på plats och stämningen höjdes direkt, tätnade, intensifierades.

Är det då konstigt att Globen inte är fullsatt varenda dag under EM? Är det ett misslyckande för arrangörerna?

Inte alls. Konståkning är fantastiskt att titta på även. Även den oinsatte kan njuta av åkarnas spektakulära iskonster, grace och styrka. Det är paljetter, glamour, fart, fall, kindpussar, tårar och glädje. Ett drama på is, så vackert och spännande som det kan bli.

Men konståkning är inte en stor sport i Sverige, den som hoppats på ”fullt med tjejer som på Stockholm Horse Show” vet inte vad hen pratar om.

Ridning är en av landets största sporter.

Konståkningen har förvisso en stolt historia. Men i dag finns bara 15 000 medlemmar i hela landet varav 10 000 är aktiva. Sporten omsätter 12 miljoner kronor om året i Sverige.

Saknar förutsättningar

Det kan jämföras med fotbollen som har 600 000 aktiva och där även en liten allsvensk klubb, som Gefle IF, omsätter 27 miljoner kronor om året.

Svensk konståkning har helt enkelt inga förutsättningar för att sälja ut Globen fem dagar i rad, inte ens med hjälp av hitresta gäster.

Självklart ska Sverige ändå få ­arrangera EM och har gjort det bra. Välorganiserat och fint fungerande, i alla fall för oss journalister på plats.

Just för att ge sporten uppmärksamhet och locka fler att börja åka är förstås ett mästerskap på ­hemmaplan ovärderligt.

Så visst kan man vara besviken över uteblivna medaljer och tomma läktare de första dagarna. Men bara om man hade orealistiska förväntningar.

Redan i damfinalen ­kommer det att bli ännu mer drag i Globen och när EM summeras ­kommer det trots allt att kännas som att glaset är mer fullt än tomt.

ARTIKELN HANDLAR OM